Nieuws/Financieel
503122
Financieel

Grote bedrijven nemen rol vakbond over

Grote bedrijven zoals KPN, NS, NN, Movaris en Actiz zijn het draagvlak onder de werknemers aan het vergroten, een taak die normaal in handen ligt van de vakbonden.

,,Steeds meer werkgevers toetsen hun visie op de toekomst van de arbeidsvoorwaarden zelf in hun bedrijf", zegt directeur Harry van de Kraats van werkgeversvereniging AWVN in een gesprek met deze krant. ,,Dat is de nieuwe manier van werken. Dat kan onder meer door bijeenkomsten te houden waar belangrijke thema's worden besproken. Verder zien we dat er enquêtes onder het personeel worden gehouden. Al deze informatie wordt door de werkgever vervolgens meegenomen naar de onderhandelingstafel."Volgens Van de Kraats dreigt de traditionele vakbeweging op een zijspoor te belanden als die er niet in slaagt namens meer personeelsleden te spreken. ,,De vakbonden moeten daarom vernieuwen, anders wordt het in de toekomst een heel moeilijk verhaal. Het moet niet alleen om de leden gaan, maar om alle werkenden." 

Lees hier het volledige interview met Harry van de Kraats (premium)

Onlangs  werd er in de retail een cao afgesloten zonder de traditionele vakbonden FNV en CNV. De werkgevers gingen alleen in zee met de kleinere bond AVV, nadat die een enquete had gehouden onder het personeel over onder meer de zondagstoeslag. Daaruit kwam naar voren dat de meeste werknemers er geen problemen mee hebben als die toeslag wordt afgeschaft.