Financieel/Geld
503455086
Geld

’Spaarrente binnenkort misschien wel op 1%’

Sparen bij de bank levert weer iets op.

Sparen bij de bank levert weer iets op.

Amsterdam - Sparen begint weer langzaam iets op te leveren. Afgelopen week verhoogden de meeste banken hun spaarrentes. Zowel de gemiddelde spaarrente als de hoogste spaarrentes op vrij opneembare rekeningen gaan steil omhoog, blijkt uit een overzicht van vergelijkingssite Geld.nl.

Sparen bij de bank levert weer iets op.

Sparen bij de bank levert weer iets op.

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde vorige week de belangrijkste rente van 0,75 naar 1,50%. Dat berekenen banken ook langzaam door aan hun klanten. Sinds 1 oktober hebben twaalf banken de rente op hun spaarrekeningen verhoogd. De gemiddelde rente steeg daardoor in een maand van 0,17 tot 0,33%.

Kwart procent

In de afgelopen acht dagen vonden de meeste renteverhogingen plaats. Negen banken verhoogden hun tarief, vooruitlopend of na het ECB-besluit van donderdag. De drie grootste banken, ABN Amro, ING en Rabobank, verhoogden hun spaarrentes vanaf 1 december naar 0,25%. „Er waren naast deze banken ook nog enkele andere banken die weinig of geen rente boden, maar die zien zich nu ook genoodzaakt om met hogere rentes over de brug te komen”, zegt geldexpert Amanda Bulthuis.

De hoogste rente die je op een vrij opneembare spaarrekening kunt krijgen steeg ook. De Renault Bank, van het Franse automerk, biedt nu 0,85% in plaats van 0,65%. Bigbank betaalt spaarders nu 0,80% rente. Geld.nl verwacht dat de rentes nog verder zullen stijgen dit jaar. „De hoogste rente op een spaarrekening zou dan zomaar richting de 1% kunnen gaan.”

Overigens weegt dat allemaal lang niet op tegen de inflatie. Die wordt volgens de Europese rekenmethode in oktober berekend op 16,8%, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week.