Nieuws/Financieel
503841863
Financieel

Werkloosheid VS schiet omhoog naar bijna 15%

De Amerikaanse werkloosheid is niet eerder zo snel omhoog geschoten. In april zijn 20,5 miljoen Amerikanen hun baan kwijtgeraakt door de coronacrisis.

Daarmee is de werkloosheid in de VS in één klap opgelopen van 4,4% naar 14,7%, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdagmiddag bekendgemaakt. Dat is de hoogste werkloosheid sinds de Grote Depressie in de jaren dertig. Analisten waren ervan uitgegaan dat 21,25 miljoen Amerikanen vorige maand hun werk zouden verliezen.

Geen verrassing

De dramatische arbeidsmarktcijfers komen echter bepaald niet als een verrassing. Sinds maart vroegen al ruim 33 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aan.

Door de crisis zijn veel bedrijven in de VS gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. De Amerikaanse overheid heeft enorme steunpakketten aangekondigd om de crisis het hoofd te bieden.

Met het historische banenverlies in april is in een maand tijd in één klap de gestage groei van de Amerikaanse werkgelegenheid over een periode van tien jaar weggevaagd. Economen vrezen dat de werkloosheid in de VS nog verder zal oplopen omdat nog steeds heel veel bedrijven de deuren gesloten houden en steeds meer werknemers zijn of worden ontslagen.

De vorige piek in de Amerikaanse werkloosheid sinds de Tweede Wereldoorlog werd gemeten in november 1982, en lag op 10,8 procent. In februari kwam de werkloosheid in de VS juist nog uit op het laagste niveau in vijftig jaar met een stand van 3,5 procent.

Trump

De zeer sterk gestegen werkloosheid vergroot de druk op president Donald Trump om de Amerikaanse economie weer open te gooien, met de verkiezingen in aantocht later dit jaar. Trump verklaarde in een reactie op het banenrapport dat de verloren arbeidsplaatsen allemaal snel terug zullen komen.