Nieuws/Financieel
503988
Financieel

Nieuw investeringsfonds voor transportbranche

AMSTERDAM (AFN) - KLM, Schiphol en de TU Delft hebben een tweede investeringsfonds opgericht voor innovatieve, jonge ondernemingen in de sector transport, logistiek en luchtvaart. Ditmaal doen ook het Havenbedrijf Amsterdam en de Nederlandse Spoorwegen mee.

Het Mainport-innovatiefonds II heeft, mede dankzij een bijdrage van het ministerie van Economische Zaken, 18 miljoen euro beschikbaar. Daarmee kunnen de komende zes jaar tien tot vijftien bedrijfjes op weg worden geholpen, meldden de partijen woensdag.

Het fonds zoekt jonge ondernemingen met een gezond businessmodel dat ook internationaal groeikansen biedt, geleid door een sterk en gedreven team. Binnen het aandachtsgebied vallen thema's als duurzame infrastructuur en materialen, bereikbaarheid en mobiliteit, energie, digitalisering en veiligheid.

Kennis en kunde

De deelnemers aan het fonds stellen niet alleen geld beschikbaar, maar ook kennis en kunde. Zo brengen zij de bedrijven in contact met mogelijke financiers en klanten en helpen zij bij het op de markt brengen van hun producten en diensten.

Het eerste Mainport-innovatiefonds heeft geld gestoken in acht bedrijven. Zo wordt meebetaald aan de ontwikkeling van een radarsysteem dat vogels volgt rond luchthavens en windmolenparken. Ook is geïnvesteerd in nieuwe technologie voor onder meer sneeuwruimen, bagageafhandeling en de opsporing van drugs en explosieven.