Nieuws/Financieel
504338
Financieel

Valutaoorlog roomt rendementen af

Voor beleggers zijn valuta steeds bepalender voor het rendement. Beleggingen in opkomende markten worden door valutaverliezen onderuit gehaald. In deze markten is het valutarisico via de grote grondstoffenexport groot. Toch bieden valuta kansen. Maar in de munten zelf beleggen heeft zijn prijs.

,,De valutaoorlog bevindt zich op zijn hoogtepunt”, zegt handelaar Chris Jongbloed bij Saxo Bank. ,,Alle centrale banken proberen hun eigen munt zo goedkoop te maken tegenover de andere valuta om de export te stimuleren.”

De devaluatie van de Chinese yuan vanaf 11 augustus met 4%, die wereldwijd beurzen liet sidderen, is in procenten maar kinderspel. Munten uit Kazachstan, Thailand en Maleisië gingen forser achteruit tegenover de aansterkende dollar. Japan duwde de yen sinds de kredietcrisis 40% lager tegen de ‘greenback’.

Rendement opgegeten

Ook de euro, basis voor de meeste Nederlandse beleggers, is dankzij steun van de Europese Centrale Bank (ECB) vanaf zijn recente hoogtepunt van $1,35 stevig gedevalueerd tot $1,12. Andere munten devalueerden harder. Dat verschil in euro/yuan of euro/yen en euro/won eet het rendement voor Nederlandse beleggers op.

Nederlandse beleggers die bedrijven of fondsen in hun portefeuille opnemen die in deze markten actief waren, boekten weinig voortgang.

,,Het grootste spel momenteel op de financiële markten is short gaan op de lokale valuta”, zegt Kristoffer Stensrud, oprichter van het Skagen-fonds Kon-Tiki dat in emerging markets belegt. ,,Zelf zijn de beursindices in de meeste landen helemaal niet zo hard gedaald.”

'Spookachtig stabiel'

Beleggers zouden daarom bij beleggingen vooral de onderlinge bewegingen van valuta van emerging markets goed in de gaten moeten houden. Volgens Stensrud van Skagen focussen beleggers zich echter vooral op de euro/dollar-verhouding. ,,In historisch perspectief is die wisselkoers echter spookachtig stabiel. Zelfs de Noorse kroon heeft veel hardere tikken gekregen.”

Beleggers zouden met een tweede blik naar hun portefeuille moeten kijken, zegt Hans Oudshoorn, beleggingerstrainer bij Alex Vermogensbank. ,,Ze beseffen niet altijd dat ze ook bij bedrijven een wisselkoers- of valutarisico lopen. Je moet daarom achter al die bedrijfsfondsen leren kijken, in welke valuta opereren ze?”

Spreiden

Beleggen in groeiende Chinese techreuzen als Alibaba en Huawei lijkt dus profijtelijk, maar het aandeel staat wel in yuan of dollar genoteerd aan de Chinese en Amerikaanse beurzen. Zakt de yuan verder tegenover de euro, dan verlies het aandeel - teruggerekend in euro’s – aan waarde.

,,Een extra argument om zeer gespreid te beleggen: je vangt de wereldwijde valutaschommelingen op”, aldus Oudshoorn. “Valuta’s zijn communicerende vaten, stijgt de een, dan daalt de ander. Door breed te spreiden creëer je een schokdemper in de portefeuille”.

De recente teloorgang van de Chinese genoteerde bedrijven, maakt veel beleggers kopschuw voor emerging markets. Heel Azië kelderde mee. Op de langere termijn ziet Stensrud van Skagen de grilligheid op de valutamarkten in emerging markets niet als bedreiging voor het groeipotentieel in deze landen. ,,Wat er nu aan de hand is, is dat China simpelweg een normaal groeipad opzoekt.”

Groei in e-commerce

De grote drijver van dat groeipotentieel is volgens de Noor niet langer de grondstoffen maar technologische vernieuwing, die in landen als China en India razendsnel gaat. ,,Denk aan bijvoorbeeld aan e-commerce. Of aan digitale nieuwsvoorziening.”

De valutamarkt zelf kent een voordeel: munten dalen of stijgen alleen tegenover andere valuta, nooit kunnen alle valuta tegelijkertijd dalen. Deze markt zelf is bovendien de grootste ter wereld, met handel 24 uur per dag en zo’n $4000 miljard aan volume per dag.

Daarmee is er liquiditeit en goede prijsvorming mogelijk. Instappen in de valutamarkt is in Nederland traditioneel minder makkelijk dan een beleggingsrekening voor aandelentransacties openen.<

Heikel terrein

De valutamarkt is echter heikel terrein voor de kortetermijnbelegger. De wisselkoersen worden sterk door het rentebeleid bepaald, bovendien spelen centrale banken een cruciale rol. Beleggers die bijvoorbeeld in Zwitserse franken zaten kunnen erover meepraten: in januari werd de Alpenstaatmunt in een klap 20% duurder nadat de centrale bank de koppeling met de euro – altijd vastgezet op 1 Zwitserse frank tegen €1,20 – los liet.

Ook de Chinese yuan werd plots gedevalueerd. Speculant George Soros verdiende met zijn miljardenweddenschap op 16 september 1992, inzettend op de devaluatie van het Britse pond, $1 miljard. De centrale bank in Londen kon de munt ondanks steunaankopen niet op niveau houden. Op Black Wednesday gingen miljoenen verloren. Brazilië wordt nu geraakt door speculanten, in een week tijd zakte zijn real 6% tegen de dollar.

Geen dividend

Valuta keren ook geen dividend uit. ,,Maar valutamarkten bezien over de langere termijn behoren juist tot de minst volatiele, vergeleken met aandelen of obligaties. De valutaparen reageren volgens redelijk vaste patronen”, zegt Martin Arnold van ETF Securities. Dit fonds maakt beleggen via een mandje met valuta mogelijk.

,,Voor vermogensbeheer is de valutahandel toch te risicovol, die onrust van de markt wil je niet”, aldus Jochem Baalmann van vermogensbeheerder Indexus. ,,Bovendien ben je als belegger afhankelijk van centrale banken, die met de rentestand zeer zelfstandig en onverwacht ingrijpen. De rente heeft direct invloed op valuta”, zo verwijst hij naar het aanstaande rentebesluit van de Federal Reserve.

´Bijna speculatie´

Niet via een etf, maar direct in de valuta handelen of met een hefboom via derivaten is ,,riskant, bijna speculatie”, zegt Oudshoorn van Alex.

In de markt zijn wel CFD’s beschikbaar, contracten tussen partijen rekenend op een prijsverandering in valuta. Toezichthouder AFM noemt die ,,zeer risicovol en ongeschikt voor het merendeel van de beleggers”.

Institutionele partijen gebruiken de valutamarkt vaak om beleggingsrisico’s af te dekken. Maar hedgen in munten vereist een waakzaam oog. De enorme valutamarkt lonkt, maar pensioen opbouwen via een positie in bijvoorbeeld de euro/yen is zelden profijtelijk voor de langetermijnbelegger.