Nieuws/Financieel
504623
Financieel

Koude kant

Mijn kinderen zijn nog jong – ik trouwens ook – en daarom denk ik maar zelden na over mijn toekomstige nalatenschap. Maar een artikel uit onze Geldgids heeft me wakker geschud.

In een enquête onder ruim 1400 ouders geeft driekwart aan niet te willen dat de ’koude kant’, de partner van hun zoon of dochter, meedeelt in de erfenis als hun relatie in een scheiding mocht eindigen. Ouders zijn doorgaans dol op hun schoonzoon of -dochter, maar wat betreft de erfenis houden zij toch liever de hand op de knip.Consequent handelen zij daar niet naar. Want slechts een derde van hen heeft deze wens vastgelegd in een testament met uitsluitingsclausule.

Twee derde dus niet, van wie een groot deel zelfs helemaal geen testament heeft. Is er niets geregeld, dan deelt de ex-partner in de nalatenschap bij scheiding na een huwelijk in gemeenschap van goederen.

Uitsluiten: drie varianten

Uitsluiten kan met de deur op een kier of op slot, in drie varianten: met een ’zachte’ uitsluitingsclausule (die geldt alleen als het huwelijk eindigt vanwege scheiding); met een ’harde’ uitsluitingsclausule (het geschonken of geërfd bedrag komt nooit in handen van de partner, ook niet als uw kind overlijdt); en met een variant die nog meer details regelt.

Maar uiteindelijk bepalen de kinderen vaak zelf wat ze met het geld doen. Want zij kunnen de uitsluitingsclausule makkelijk omzeilen door hun partner een deel van het geld te schenken of het samen op te maken. Op den duur kiezen kinderen dus hun eigen weg. En zo hoort het ook.