Nieuws/Financieel
504624
Financieel

AEX van dag tot maand

Als TA-coach krijg ik veel vragen over het koersverloop van de AEX-index op korte, middellange en langere termijn. De routes op de diverse navigatieniveaus lopen nogal uiteen, waardoor er een ogenschijnlijke tegenstrijdigheid bestaat tussen de gewenste strategieën.

Ik zal de betreffende charts voor u duiden en de verwachte routes uitstippelen, waarmee u als actieve belegger aan de slag kunt. Kortom, een beetje orde in de chaos, waarbij het uiteraard van belang is om de uiteenlopende charts met dezelfde marktlens te bestuderen.

Mijn marktlens

Trouwe lezers en volgers kennen ongetwijfeld de componenten van mijn marktlens. Voor hen even een opfrisser, voor nieuwe lezers een kennismaking met mijn technische indicatoren.

Als trendmeter gebruik ik op alle timeframes de 55 SMA (Simple Moving Average), ofwel een eenvoudige gemiddeldelijn met parameter 55, gelijk aan een Fibonacci-getal.

Als spanningsmeter hanteer ik de RSI met parameter 14 en de dynamische OB- en OS band met STD +2 en -2. Voorts heb ik de inmiddels beruchte Swingteller, die met een serie +1 tot +9, of met -1 tot -9 significante koersbewegingen detecteert.

Eén en ander wordt op de candlestick-grafiek gelardeerd met groene steunstrepen en rode weerstandstrepen. Dit was in telegramstijl mijn marktlens. Voor een uitgebreide omschrijving van alle signalen en condities verwijs ik graag naar mijn Marktlens Tutorial; klik hier om het document te openen.

Down op de dag

Op de dagchart is er sprake van koersvorming onder een dalende gemiddeldelijn (ook wel sleepkabel genoemd), dus een dalende trend is valide. Toch lijkt de berendruk te verminderen, want er worden witte dagcandles geproduceerd en de swingteller probeert vandaag op +1 te springen, hetgeen de start van een nieuwe upswing zou betekenen.

De krijtstrepen van het kortetermijnspeelveld liggen op respectievelijk 425+ als steungrens en 451+ als weerstand. Een rebound in de downtrend lijkt dus aanstaande, maar daardoor keert het tij niet meteen.

De RSI als spanningsmeter nadert de 50-lijn en zou daar kunnen toppen en de stierenparade kunnen remmen. Mochten de bulls voldoende munitie hebben om de rode lijn te slechten, dan ligt op 470 de sleepkabel te wachten. Kortom, de beren voeren de regie, maar laten wat herstel toe tot mogelijk 451+. Er moet meer gebeuren om de korte downtrend te keren.

 

Slip in de week

De negatieve ondertoon op de dagkaart openbaart zich als break-outbeweging op de weekkaart, beter uit te drukken als slipbeweging. De koers bevindt zich onder de gemiddeldelijn, de swingteller staat op -6, maar op moment van schrijven kleurt de candle wit en probeert de RSI een upcross met de OS-lijn te bewerkstelligen.

Volgens de spelregels van mijn Dashboard Beleggen impliceert dit het opdrogen van de break-out met aansluitend een pullback als reactie op de recente koersval. Deze pullback kan aanhouden tot 451+, inderdaad dezelfde weerstand als op de dagkaart.

In dit geval is het een cruciaal kantelpunt, want als de pullback niet verder zal reiken dan 451+, dreigt er een nieuwe dalende trendfase. Dan kan een proces van lagere toppen en lagere bodems van start gaan, hetgeen voor trendvolgende beleggers geen goed nieuws is.

Slechts en alleen als de 451+ rode lijn wordt geslecht, met bevestiging vanuit de indicatoren, mag de huidige slip als valse uitbraak worden bestempeld.

 

 

Tik in de maand

Langetermijnbeleggers consulteren de maandchart om vast te stellen hoe het technische landschap er bij ligt. Voor hen heb ik goed nieuws, want de maandgrafiek toont een positieve trend.

Er is immers sprake van een serie hogere toppen en hogere bodems in een stijgend trendkanaal. En kijk eens hoe fier de 55SMA lijn noordwaarts beweegt. Ook de RSI doet een duit in het zakje door boven de 50-lijn te bewegen.

Minder goed nieuws is het feit dat de recente maandcandles zwart kleuren en de swingteller op -2 staat. Een correctiestand derhalve die inmiddels een spike-low op 400+ heeft opgeleverd. Het 50% Fibonacci-retracement rond 420 kan als vangnet worden aangehouden. Maar de correctie is pas klaar als er een witte candle wordt geplaatst binnen de lijnen van de trend.

Dan kunnen de bulls zich opmaken voor een hernieuwde aanval richting de 510-weerstand. Daarboven komt 560+ in beeld. Er is dus zicht op een positief AEX-resultaat in 2015 als binnenkort de bulls de witte candle plaatsen boven 420.

 

Navigatieniveaus

Voorgaand proza over het koersverloop van onze AEX-index met bijbehorende benoemingen leert ons nog eens hoe belangrijk het is om de diverse navigatieniveaus goed te onderscheiden. Elk niveau levert een ander landschap op, waarbinnen de beer en stier hun eigen spel spelen. Doe er uw voordeel mee.

Disclaimer:

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas Markets (www.bnpparibasmarkets.nl).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.