Nieuws/Financieel
504631
Financieel

Hypotheekrenteaftrek vergeten?

Vraag: Mijn buurvrouw (81) heeft alleen AOW. Zij blijkt haar hypotheekrente al zeker tien jaar niet meer van de belasting af te trekken. Is hier nog wat aan te doen?

Antwoord: Een vergeten aftrekpost kan in principe vijf jaar na afloop van het belastingjaar alsnog bij de fiscus worden opgevoerd. Maar bij uw buurvrouw lijkt er wat anders aan de hand. Zij loopt aan tegen een van de hoofdregels van de inkomstenbelasting: je kunt niet meer belasting terugkrijgen dan je hebt betaald. Uw buurvrouw ontvangt uitsluitend AOW. De belasting die zij daarover moet betalen, valt weg tegen de heffingskortingen waarop zij recht heeft. Zij betaalt dus geen inkomstenbelasting, maar ze heeft in dit geval ook niets aan een aftrekpost.

Alleen bij hoge ziektekosten heeft het zin – ook als er geen belasting is verschuldigd is – om toch aangifte te doen. Er kan dan namelijk recht bestaan op een tegemoetkoming in de ziektekosten. Rechthebbenden ontvangen dit geld automatisch enkele weken na vaststelling van de definitieve belastingaanslag.