Nieuws/Financieel

‘Licht hoger begin voor AEX’

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint woensdag naar verwachting licht hoger. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen met kleine winsten openen. De markt blijft in de greep van de Federal Reserve (Fed), die woensdag begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering.

,,De AEX lijkt ongeveer een punt hoger te gaan openen in lijn met de positieve stemming op de Aziatische beurzen en de winsten op Wall Street. Beleggers kijken onder meer uit naar de inflatiecijfers uit Europa en de VS en zullen vooral letten op wat de Amerikaanse beurzen woensdag gaan doen. Voor de rest blijft het wachten op het Fed-besluit op donderdag", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Softwarebedrijf Tie Kinetix liet dinsdag na de slotbel weten een contract te hebben getekend met de Franse bandenfabrikant Michelin. Tie gaat Michelin’s onlineprogramma voor distributeurs en retailers verder uitbreiden. Financiële details werden niet vermeld.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag overwegend winsten zien in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. In Tokio eindigde de Nikkei 0,8 procent in de plus. De beurs in Shanghai noteerde tussentijds meer dan 1 procent hoger, na het verlies van ruim 6 procent in de afgelopen twee handelsdagen.

De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag met flinke winsten. Tegenvallende macro-economische cijfers voedde de hoop dat de Fed de rente nog niet zal verhogen. De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent hoger op 16.599,85 punten. De bredere S&P 500 steeg 1,3 procent tot 1978,09 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 1,1 procent tot 4860,52 punten.

Euro

Op de Europese aandelenbeurzen werden eerder op de dag ook mooie winsten geboekt. De AEX-index in Amsterdam sloot 1 procent hoger op 432,15 punten. De MidKap steeg 1,3 procent naar 639,31 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,1 procent.

De euro noteerde woensdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1284 dollar, tegen 1,1270 dollar bij sluiting van de Europese markten op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 44,88 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,2 procent meer op 47,82 dollar.