Nieuws/Financieel
504847
Financieel

Splitsing HP gaat ten koste van 30.000 banen

PALO ALTO (AFN) - Hewlett-Packard (HP) schrapt in de aanloop naar de voorgenomen opsplitsing van het concern circa 30.000 banen. Bestuursvoorzitter Meg Whitman gaf woensdag aan daarmee in te willen spelen op de snelle veranderingen in de technologiesector. Het concern heeft momenteel nog zo'n 302.000 man in dienst.

Het technologiebedrijf maakte in oktober vorig jaar bekend dat de divisie die pc's en printers maakt wordt losgeknipt van het onderdeel dat hardware en IT-diensten levert aan de zakelijke markt. De splitsing, waarvoor HP een last van 2,7 miljard dollar neemt, moet in november een feit zijn.

Bij HP Inc, waar de pc- en printeractiviteiten onder vallen, verdwijnen 3300 banen en bij de andere tak, Hewlett Packard Enterprise, 25.000 tot 30.000. Hewlett Packard Enterprise, waar na de splitsing ongeveer een kwart miljoen mensen zal werken, zet fors in op het verplaatsen van arbeid naar lagelonenlanden. Het bedrijf mikt er op in 2018 ongeveer 60 procent van het personeel te hebben 'verhuisd'.

Sombere groeiprognose

Het banenverlies bij de techgigant, waar in 2011 nog circa 350.000 mensen werkten, komt op meer dan 100.000 in de afgelopen tien jaar.

Whitman gaf een betrekkelijk sombere groeiprognose voor de nieuwe bedrijven. De markt voor de Enterprise-tak groeit de komende jaren naar verwachting jaarlijks met 4 à 5 procent, terwijl HP Inc mede door de afkoeling van de Chinese, Russische en Braziliaanse economieën in een lager tempo zal groeien.