Nieuws/Financieel
504850
Financieel

AEX herpakt zich, Dow tikt weerstand aan

Deze week merken we twijfels en hoop op de beurzen, de grote vraag is wat de FED gaat doen morgen (donderdag). Maar er is ook China waar de cijfers wederom zwaar tegenvielen waardoor de beurs daar opnieuw wegzakt en dus voor een deel de rest met zich meepakt. De markten zijn momenteel toch al overgevoelig voor van alles en nog wat, de volatiliteit blijft groot waardoor we dagelijks behoorlijke uitslagen zien overal. Of dat nu hier is bij onze eigen AEX, in Azie of op Wall Street, de ene dag is het feest met forse plussen, de dag erna is men weer angstig en dumpt men weer aandelen. Mijn verwachting is dat het zo nog wel een tijdje zal blijven aanhouden, daarover meer straks in deze update.

Morgen komt dus de FED nog met een beslissing over de rente, we zijn benieuwd naar de uitkomst want de meningen zijn verdeeld. Gaat de FED het lef tonen om een eerste stap te zetten of worden de plannen nog een tijdje in de ijskast gezet. De markten kunnen daar morgen en vrijdag behoorlijk op reageren is de verwachting. FED dagen zijn meestal enorm volatiel, zowel ervoor als erna, ook de USD kan hierdoor richting kiezen, bij een verhoging van de rente sterker en bij het niks doen of langer uitstellen zwakker.

Technisch BLOK:Hier kijken we vooral naar steun en weerstand, dat bij de AEX, de DAX, de Dow Jones en de S&P 500. We beginnen met Wall Street waar zowel de Dow Jones als de S&P 500 gisteren een goeie dag kenden, beide fors hoger en zelfs even tot de bovenkant/weerstand van de afgelopen weken. Tot nog toe geraken beide indices nog niet tot boven dat belangrijke punt en is het de vraag of dat vandaag of tijdens de laatste 2 dagen van de week wel gaat lukken.

 

We zitten uiteraard met dat FED gedoe eromheen, waardoor de markt in beide richtingen een reactie kan laten zien. Is die goed voor de markt, of ik bedoel ziet men er redenen toe om door te breken, dan kunnen zowel de Dow Jones als de S&P 500 doorstoten tot bijvoorbeeld hun 50-daags gemiddelde wat dan nog zo'n 2 tot 3% hoger wacht. Dat kan bij een uitbraak een mogelijk doel worden, maar nogmaals is het de vraag of die uitbraak er al dan niet komt?

 

De opzet van de grafieken laat eerder een patroon zien dat vraagt om vervolging in de richting van de afgelopen weken en de hoofdtrend draait al enkele weken omlaag zoals we weten. Bij de S&P 500 kunnen we steun zien rond de 1960, 1940 en 1920 ofwel 3 tredes bij de duidelijk zichtbaare driehoek. Daar zijn we de afgelopen 2-3 weken ook overal al een paar keer geweest, een houvast mometeel maar broos zoals ik al aangaf. Weerstand lijkt me nu veel duidelijker, tussen de 1980 en de 2000 punten. Geraakt de S&P 500 boven die 2000 punten grens dan zit er meer aan te komen maar nogmaals, het zal moeilijk worden denk ik. Het 50-daags gemiddelde wacht dan rond de 2040-2045 punten. Bij de Dow Jones hetzelfde maar dan met andere getallen, steun 16.400, 16.200 en 17.000 en weerstand nu de 16.700 punten. Bij de Dow wacht het 50-daags gemiddelde (50-MA) rond de 17.200 punten.

AEX en DAX: Bij de AEX ging alles wat moeizamer de afgelopen dagen, na de piek tot rond de 451 punten vorige week moest de index snel inleveren tot het dieptepunt van deze week 425 punten. Een herstel kwam er wel op maar de index blijft hangen tussen hoop en vrees. Ook de AEX zit gevangen binnen een range tussen de pakweg 445 en 430 met aan beide kanten nu al een uitschieter van 5 punten. De onderliggende kracht bij de AEX valt verder weg, ik bedoel dan de power die we hebben gezien tussen de start van het jaar en tot begin augustus. Nu krijgen we te maken met zwakte en zo staat de AEX nu in de buurt van de stand waar de index het jaar mee begon. We kunnen niet veel anders zeggen dat het er nu met de dag wat slechter uit komt te zien en dat die 400 punten waar de index op maandag 24 augustus zijn voorlopige bodem neerzette als een magneet blijft werken op de AEX. Als er straks weer meer volume, extra volatiliteit en druk omlaag vanaf bijvoorbeeld Wall Street komt dan vrees ik ervoor dat de AEX snel die 400 punten weer kan gaan opzoeken. Maar nogmaals, het zal van een aantal factoren afhangen natuurlijk.

 

Nu steun rond de 429-430 met daaronder de 425, later de 422, de 417 en 412 punten. Bij een diepe doorsteek kan de 400 weer op de borden komen maar dat is voor later, ik kan onmogelijk zeggen dat we daar snel weer naartoe gaan want het zou ook later nog kunnen als de markt in een dalende trend blijft steken. Weerstand voor de AEX nu de 436-438 met daarboven de 443 en de 445. De top van vorige week telt ook nog mee, die wacht rond de 451 punten. Laten we ons in ieder geval eerst maar richten op de 443-445 zone mocht het omhoog gaan. Wel gaat alles snel, de AEX beweegt nu met een actieradius van tussen de 7 en 15 punten per sessie en dat is enorm.

 

Bij de DAX hetzelfde als zit er daar een beter verloop in dan bij de AEX de afgelopen dagen. Toch letten we op de 10.000 punten als steun voor de DAX nu, later de 9750 punten. Weerstand eerst de 10.250 en later de 10.400 en de 10.500 zone.

Bij zowel de AEX, de DAX, de S&P 500 en de Dow Jones kunnen we genoeg doen met acties, meedoen kan door lid te worden van onze adviesdiensten op www.usmarkets.nl/abonnementen.html ...

Euro en Olie:De euro beweegt nu tussen de 1,11 en de 1,14 dollar, wel wat stabieler dan enkele maanden geleden toen de munt onder de 1,05 dollar dook. Let ook hier op de FED morgen, we kunnen een grote beweging krijgen bij de euro hierdoor. Als de FED de rente optrekt verwacht ik snel de 1,10-1,11 dollar terug te zien.

De Olie blijft enorm volatiel momenteel maar nestelt zich wat rondom de 47-48 dollar nu (Brent). Steun nu de 45 dollar en weerstand rond de 50 dollar.

Webinar de Slimste Belegger terugkijken?Woensdag heb ik een WEBINAR gegeven met veel informatie over het handelen en heb ik de markten besproken met de vooruitzichten richting de herfst. Dat WEBINAR kunt u in het weekend nog even rustig terugkijken online via de link:https://www.onlineseminar.nl/bnpparibas/webinar/848a7a39-0f66-4aee-a737-5d22b256cd0e

Guy Boscart Market Timerwww.usmarkets.nl