Nieuws/Financieel
504949
Financieel

Eneco-stroom voor AkzoNobel

Energiebedrijf Eneco bouwt voor AkzoNobel zijn biomassacentrale bij Delfzijl om tot warmtekrachtcentrale die fabrieken het plaatselijke chemiepark van gloeiend hete stoom gaat voorzien.

Volgens Hugo Buis, bij Eneco verantwoordelijk voor de energieopwekking uit gas, biomassa en zon, wordt de Bio Golden Raand centrale daarmee de grootste bio-warmtekrachtcentrale in Europa.

,,Doordat het opwekken van stoom een veel efficiënter proces is dan het opwekken van elektriciteit, verdubbelt de totale productie van energie uit de centrale tot 750 gigawattuur per jaar”, zegt Buis. Het Delfzijlse havenbedrijf Groningen Seaports zorgt voor een twee kilometer lange pijplijn die de centrale aan het chemiepark koppelt.

Gloeiend hete stoom

Marcel Galjee, directeur Energie bij AkzoNobel, wijst op het belang van de centrale voor de duurzaamheidsdoelstellingen van zijn werkgever, die afgelopen week aan de top eindigde in de Dow Jones Sustainability index in zijn bedrijfscategorie.

De biocentrale draait volledig op sloop- en afvalhout uit West-Europa en levert het bedrijf een besparing op van minstens 100.000 ton CO2 per jaar. ,,Op dit moment is 34% van de energie die we wereldwijd gebruiken duurzaam. Onze doelstelling is om dat in 2020 naar 45% te hebben gebracht”, zegt hij.

Door aan te koppelen bij de biomassacentrale, wordt AkzoNobel voor zijn energie minder afhankelijk van aardgas. Gloeiend hete stoom die onder hoge druk door de leidingen loopt, wordt in Delfzijl vooral gebruikt voor het winnen van zout uit pekel.

Lees hier alles over de ombouw bij Eneco tot chemiepark