Nieuws/Financieel
506724
Financieel

Buffett heeft nog $30 miljard klaarstaan

AMSTERDAM - 'Superbelegger' Warren Buffett is voorlopig nog niet uitgewinkeld. Zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway heeft nog een slordige $32 miljard klaarstaan om in de komende vier à vijf maanden te investeren.

Dat zei het 'Orakel van Omaha' dinsdag in gesprek met zakenzender CNBC. "Ik heb nog geld om in bedrijven te steken. Ik ga nooit onder de $20 miljard in cash", liet de 85-jarige weten.

IBM-aandelen bijgekocht

Buffett deed de afgelopen periode al flink wat aankopen. Hij was onder meer betrokken bij de aankoop van Kraft, dat samengevoegd wordt met ketchupmaker Heinz, die Berkshire eerder van de beurs plukte.

Verder legde Berkshire ruim $37 miljard op tafel voor de aankoop van Precision Castparts, een fabrikant van vliegtuigonderdelen. En onlangs werd bekend dat de investeringsmaatschappij een belang ter waarde van $4,5 miljard heeft opgebouwd in raffinagebedrijf Phillips 66.

Tegenover CNBC liet Buffett verder weten dat hij in het derde kwartaal ook aandelen van technologiereus IBM heeft bijgekocht.

Economie 'niet slecht'

Buffett liet verder zijn licht schijnen over de staat van de Amerikaanse economie. De groei in de VS is op dit moment 'niet slecht, maar ook niet booming', luidde de analyse van de miljardair.

Aan de andere kant: "Ik heb nog nooit een besluit genomen op basis van wat de Federal Reserve wel of niet gaat doen", zei Buffett. Maar hij liet wel weten dat "als onze rentetarieven substantieel hoger worden dan die in Europa, dan is dat denk ik niet goed voor onze export."

Stem voor Clinton

De Berkshire-baas herhaalde dat hij bij de verkiezingen in 2016 op Hillary Clinton zal stemmen. Buffett is niet al te bezorgd over het gedoe rond het versturen van 'staatsmail' via een privéserver, dat Clinton blijft achtervolgen. "Het was een fout, het beste is om het achter je te laten."

Ondertussen volgt Buffett uiteraard ook het spektakel in de voorverkiezing voor de Republikeinse presidentskandidaat ("het doet me denken aan kinderen in de botsauto's op de kermis"). Hij kijkt ook naar de speeches van 'The Donald' Trump, die vooropgaat in de peilingen. "Natuurlijk, hoe kun je daar nu niet naar kijken?", knipoogde Buffett.