Nieuws/Financieel
508377
Financieel

ECB somberder over economische groei

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) is somberder geworden over de groei- en inflatievooruitzichten voor de komende jaren. Dat zei ECB-president Mario Draghi in een toelichting op het rentebesluit dat donderdag naar buiten werd gebracht.

De onrust in verscheidene opkomende markten drukt het economisch herstel. De ECB biedt tegengewicht door met een opkoopprogramma voor schuldpapier de binnenlandse vraag te stimuleren. De mogelijkheden die de centrale bank binnen dat programma heeft worden opgerekt, overigens zonder dat er iets verandert aan de omvang, zei Draghi.

De ECB ziet voor de jaren 2015 tot en met 2017 een economische groei van achtereenvolgens 1,4 procent, 1,7 procent en 1,8 procent. Dat betekent voor alle drie die jaren een lichte verlaging. De inflatie blijft dit jaar met 0,1 procent nog zeer laag. Daarna trekt de prijsontwikkeling aan naar 1,1 procent volgend jaar en 1,7 procent in 2017. De ECB mikt op een inflatie net onder de 2 procent.\

Uitbreiding

Econoom Nick Kounis van ABN Amro zei in een reactie te rekenen op een verdere uitbreiding van het opkoopprogramma later dit jaar. Daarbij wordt volgens hem waarschijnlijk de omvang van de maandelijkse aankopen, die nu 60 miljard euro bedragen, opgevoerd.

Zijn ING-collega Carsten Brzeski zag de stap van de ECB meer als een technische aanpassing, dan als een directe opmaat voor meer stimuleringen. De deur naar een meer omvangrijk plan staat volgens hem echter wel open. Daarvoor moet de economische groei in de eurolanden in zijn visie echter wel verder afzwakken.

De belangrijkste rentetarieven in de eurozone blijven zoals verwacht ongewijzigd. De herfinancieringsrente, waartegen banken geld kunnen opnemen bij de ECB, staat al een jaar op het historisch lage niveau van 0,05 procent. Om overschotten onder te brengen bij de centrale bank moet een vergoeding van 0,2 procent worden betaald.