Nieuws/Financieel
508405
Financieel

Positieve verhalen tijdens de daling

We lezen conflicterende berichten over het verloop van 'Zwarte Maandag' 24 augustus 2015, de dag waarop de AEX op het dieptepunt negen procent in waarde daalde.

Euronext kon melden dat het de drukste dag ooit was. In aandelen, obligaties en andere contante effecten werden 4,48 miljoen transacties geregistreerd. Het hoogste dagvolume in exchange traded funds of ETF's werd een dag later opgetekend, met 1,87 miljard euro.

Volgens indicatoren als de volatiliteitsindex (ook wel ' angstmeter' genoemd) en de correlatie-index (die de mate aangeeft waarin aandelen in dezelfde richting bewegen) was er die dag sprake van paniek.

Don't panic

Uit een rondje over wat sociale media kwam echter een heel ander beeld naar voren. Volgens een paar banken en onafhankelijke vermogensbeheerders was er helemaal geen paniek, tenminste niet onder hun particuliere klanten.

Als we hun verhalen mogen geloven bleven de klanten rustig en grepen ze de daling eerder aan om aandelen bij te kopen, in veel gevallen door extra geld te storten. Het lijkt erop dat beleggers hun lessen uit het verleden geleerd hebben door in elk geval niet in blinde paniek tot algehele liquidatie over te gaan.

Twijfels

Toch heb ik zo mijn twijfels bij die zogenaamde rust onder particulieren. Het doet me denken aan de rol van 'Corporal Jones' uit 'Daar komen de schutters', de komische t.v.-serie over Britse veteranen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als korporaal Jones plotseling in actie moest komen liep hij hysterisch in de rondte, ondertussen op hoge toon 'don't panic, don't panic' schreeuwend.

Want als iedereen stil is blijven zitten, dan blijft natuurlijk de vraag hangen wie er die dag wel verkocht hebben… en alle dagen daarvoor. Als een AEX van 10 augustus tot en met 24 augustus van 500 naar 402 zakt en bijna twintig procent van zijn waarde verliest, dan moeten er toch meer verkopers dan kopers actief zijn geweest, op zijn minst qua volume.

Aanstichters

Ofwel de marketingafdelingen van de betreffende vermogensbeheerders draaiden op volle toeren, of het waren de mysterieuze 'high frequency traders', partijen met oneindig grote zakken die met computergestuurde verkoopprogramma's onze AEX de afgrond in duwden. Tegen deze grote jongens zijn een paar koopgrage particuliere beleggers niet opgewassen en dan kunnen we hen de schuld geven.

Terwijl beurzen (en misschien toch enkele particuliere beleggers) hun wonden likken, zijn we op zoek naar de aanstichters. Nadat we ons zes maanden lang hebben laten gijzelen door een paar Grieken zijn het nu 1,3 miljard Chinezen die ons komen pesten. De olieprijs schiet zo snel heen en weer dat elke verklaring voor de stijging of daling op het moment van publicatie alweer achterhaald is. Technisch analisten zoeken na alle gebroken weerstandlijnen nieuwe steun.

Positieve verhalen

Vanuit verschillende hoeken uit Nederland bereiken ons weer positieve verhalen. Economisch zijn er eindelijk betere tijden aangebroken. We schudden alle negativiteit van ons af, we durven weer geld uit te geven, de werkeloosheid daalt en uitzendbureaus draaien op volle toeren.

In de VS is het niet anders. Volgens de aandelenstrateeg David Kostin van de toonaangevende investeringsbank Goldman Sachs exporteren de 500 bedrijven die deel uitmaken van de S&P index voor minder dan 1% naar China. De Amerikaanse economie zal niet besmet worden door het Chinese virus en blijven groeien.

Kosting voorspelt een koersdoel van de S&P 500 van 2.100 tegen jaareinde, hetgeen een stijging met 7,8% ten opzichte van de huidige stand impliceert. Het zal alle kopers van de laatste dagen als muziek in de oren klinken. En wie zijn wij als fundamenteel ingestelde waardebeleggers om dat tegen te spreken.

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke specialist in de advisering en handel in obligaties en tevens beheerder van drie beleggingsfondsen: het OK Wereld Fonds (aandelen wereldwijd), het OK Magnificent Twenty (Amerikaanse aandelen) en het Wereld Rente Dividend Fonds (vastrentende waarden).Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.