Nieuws/Financieel
508427
Financieel

'Beurzen in afwachting ECB'

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent donderdag waarschijnlijk in de plus. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen met winsten beginnen in navolging van het herstel op Wall Street. De handel staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

,,De beurzen lijken positief te gaan openen. Wall Street wist woensdag niet helemaal te herstellen van de verliezen van een dag eerder, maar liet toch stevige plussen zien. Ook Azië doet het goed zonder de verstoringen van China, waar de beurzen dicht zijn", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Volgens de marktkenner zal de ECB de rente donderdag rente niet veranderen. Wel zal ECB-president Mario Draghi volgens Versteeg herhalen dat de centrale bank alles zal doen om de inflatie aan te jagen. Voor nieuwe stimuleringsmaatregelen van de ECB is het volgens de analist nog te vroeg.

Gemalto

Aan het bedrijvenfront kondigde Gemalto aan te gaan samenwerken met Samsung om de ontwikkeling van Samsung Pay te versnellen in Europa. De digitaal beveiliger verstrekte geen financiële details over de samenwerking.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten donderdag een gemengd beeld zien. De handel verliep relatief rustig aangezien de beurzen in China en Hongkong gesloten zijn vanwege de viering van de Japanse capitulatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Nikkei in Tokio eindigde 0,5 procent in de plus en staakte daarmee een vierdaagse verliesreeks.

MidKap

De New Yorkse aandelenbeurzen toonden woensdag herstel dankzij gunstige cijfers over de Amerikaanse banenmarkt. De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent hoger op 16.351,38 punten en de S&P 500 steeg ook 1,8 procent, tot 1948,86 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 2,5 procent tot 4749,98 punten.

Op de Europese beurzen bleven de koersuitslagen eerder op de dag beperkt. De AEX-index in Amsterdam eindigde onveranderd op 433,56 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven daalde 0,5 procent tot 652,73 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,3 en 0,5 procent vooruit.

De euro noteerde donderdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1232 dollar, tegen 1,1238 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 46,17 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,1 procent tot 50,46 dollar per vat.