Nieuws/Financieel
508553
Financieel

De slapheid regeert

Terwijl hele de wereld doorheeft dat we in hoog tempo maatregelen moeten nemen tegen klimaatverandering, nu zelfs wereldleiders, generaals, verzekeraars en nagenoeg alle wetenschappers de noodklok luiden, gaat de Nederlandse regering in beroep tegen de uitspraak in de inmiddels wereldberoemde klimaatzaak. Moeten we daar als samenleving nu niet iets tegen ondernemen?

Ter inspiratie van mijn mede-ondernemers herinnering ik ze graag aan de heldhaftige actie in 1978 van de zakenman Ross Perot toen zijn overheid het liet afweten. Perot, oprichter van EDS (één van de grootste it- bedrijven ter wereld) was in 1978 met zijn bedrijf ook actief in Perzië maar kreeg daar onenigheid over een betalingen met de autoriteiten. Het gevolg was dat twee EDS-directeuren in de plaatselijke gevangenis verdwenen.

Perot probeerde via minister van Buitenlandse Zaken Kissinger om ze weer vrij te krijgen, maar Kissinger deed niets. Perot voelde zich persoonlijk verantwoordelijk voor zijn medewerkers en zag uiteindelijk maar één oplossing. Hij stelde een huurlingenleger samen en stuurde het naar Perzië om zijn mensen te bevrijden. Een dag voordat ze de gevangenis zouden bestormen werden de directeuren opeens overgeplaatst naar een andere gevangenis. Die bleek voor het team onneembaar te zijn.

Er hing echter een revolutie in de lucht en de leider van de huurlingen constateerde dat daarmee een bestorming van de alle gevangenissen erg waarschijnlijk werd. Ze hebben voor de betreffende gevangenis de opstand mede aangewakkerd en toen de poorten werden ingebeukt hebben ze de directeuren veilig het land uit gesmokkeld. Ben benieuwd wat ondernemers in Nederland binnenkort gaan ondernemen ter bescherming van hun kinderen.