Nieuws/Financieel
508570
Financieel

Nachtje hotel gemiddeld 7 euro duurder

AMSTERDAM - Een hotelovernachting in Nederland kostte in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 131 euro, 6 procent ofwel 7 euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde Hotel Price Index (HPI) van boekingssite Hotels.com.

Een nachtje in een hotel was in Amsterdam het duurst: gemiddeld 154 euro, 8 procent ofwel 12 euro meer dan een jaar eerder (142 euro). Maastricht en Utrecht staan met respectievelijk 115 en 108 euro op plaats twee en drie. In Utrecht stegen de hotelprijzen met 10% het snelst.

Hotelkamerprijzen zijn nog niet terug op het niveau van vóór de economische crisis, maar deze drie regio’s zetten een new record qua prijzen, voor het eerst sinds 2008.

De wereldwijde groei van kamerprijzen was slechts 1% in de eerste helft van 2015 vergeleken met dezelfde periode in 2014. Meer reizigers, hogere uitgaven in belangrijke gebieden en sterke wisselkoersfluctuaties hebben allemaal bijgedragen aan dit resultaat.

De HPI is een terugkerend rapport over hotelprijzen op grote bestemmingen over de hele wereld die de veranderingen in de prijzen die reizigers daadwerkelijk voor hun accommodatie hebben betaald in kaart brengt. Het rapport is gebaseerd op honderdduizenden boekingen op websites van Hotels.com over de hele wereld.