Nieuws/Financieel
50936101
Financieel

Aantal bedrijven bankroet gedaald naar historisch laag niveau

DEN HAAG (ANP) - Het aantal uitgesproken faillissementen is in april verder gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen in de afgelopen maand 124 bedrijven en instellingen bankroet. Dat zijn er 21 minder dan in maart. Het CBS benadrukt dat het aantal uitgesproken faillissementen op een historisch laag niveau ligt.

Het door het CBS gemelde aantal is gecorrigeerd voor zittingsdagen. Veel rechtbanken doen faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week, doorgaans de dinsdag. De ene maand telt daardoor meer van deze zittingsdagen dan de andere. Ook zijn eenmanszaken niet meegenomen in de gegevens.

Van alle bedrijfstakken telde die voor specialistische zakelijke diensten, zoals advisering en onderzoek, het grootste aantal faillissementen. Relatief gezien werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Steunpakketten

Het aantal faillissementen fluctueert normaal gesproken sterk. Dat piekte in 2013 en het aantal was vervolgens vanaf 2017 tot halverwege vorig jaar redelijk stabiel. Daarna zette een daling in, die vermoedelijk veroorzaakt wordt door de steunpakketten vanuit de overheid. In februari dit jaar bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990.

Ook speelt mee dat rechters rekening houden met de impact van de coronacrisis op bedrijven die mogelijk wel een toekomst hebben. Dat leidt ertoe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan.