Financieel/Geld

Bonden blij met Brussels stageplan

Peter Schoonen

Amsterdam - Van onze verslaggevers

Peter Schoonen

„Wij voeren al jaren actie voor een vergoeding voor stages tijdens en na de studie”, zegt Bastiaan Meijer, bestuurslid van FNV Jong. Een verplichte stagevergoeding zal ertoe leiden dat mensen eerlijker betaald krijgen, denkt hij. „Het hoeft geen minimumloon te zijn, maar stagiaires moeten redelijk rond kunnen komen en hetzelfde werk doen als vaste collega’s.”

De Europese Commissie wil dat jongeren in de EU terecht kunnen bij ’hoogwaardige stageplekken’ waar ze een fatsoenlijke vergoeding krijgen, een contract, sociale bescherming en loopbaanbegeleiding. De stages moeten een springplank zijn naar een baan.

„In Nederland hebben we geen algemene minimumvergoeding voor stages”, zegt voorzitter Semih Eski van CNV Jongeren. Meijer: „Jongeren op het mbo krijgen dan vaak weinig tot niets omdat ze wel stage móéten lopen.”

Ook studenten aan de universiteit komen er soms bekaaid vanaf. „Co-assistenten moeten ook jaren verplicht stage lopen. Die krijgen vaak helemaal niets terwijl ze twaalf uur per dag draaien.”

Eski vindt het „goed dat de Europese Commissie aan jongeren denkt”, maar hoopt wel dat het bij een oproep van het dagelijks EU-bestuur blijft. „Dit soort dingen regel je toch het best aan de cao-tafel.”

Meijer wil ervoor waken dat er geen stageplekken verdwijnen door de verplichte vergoeding. „Bijvoorbeeld door in cao’s op te nemen dat bedrijven plekken voor stages moeten openhouden.”

Een gebrek aan stageplekken kan lelijk uitpakken voor studenten. „Ik ken een verhaal van iemand die een jaar langer moest studeren omdat hij de verplichte stage niet kon lopen. Dat is heel zuur.”