Financieel/Geld

Wat gaat hypotheekrente doen?

Door Redactie DFT

Amsterdam - De hypotheekrente houdt de gemoederen flink bezig. Sommige experts stellen dat de woningmarkt langer dan gedacht blijft profiteren van lage hypotheekrentes. Anderen zeggen daarentegen dat de rente wel eens zou kunnen gaan oplopen.

De rente op Nederlandse staatsobligaties zal dit jaar en volgend jaar langzamer stijgen dan verwacht, zegt Philip Bokeloh, woningmarkteconoom bij ABN Amro. Bokeloh voorziet dat de rente op 10-jaars leningen in 2018 naar 1,0% stijgt.

Eerder ging hij nog uit van een rente van 1,5%. Dat de obligatierente niet zo snel stijgt, komt doordat de Europese Centrale Bank het opkoopprogramma van obligaties naar verwachting langzamer gaat afbouwen.

Goed nieuws

Die lagere obligatierente is direct goed nieuws voor de hypotheekmarkt, die in de pas loopt met de markt voor 10-jaars obligaties.

Het verschil van een half procentpunt lijkt klein, zegt Bokeloh, maar voor huizenkopers is het heel belangrijk: „De rente heeft veel invloed op het bedrag dat kopers mogen lenen.” En als mensen meer mogen lenen, kunnen de huizenprijzen ook weer verder stijgen.

In zijn woningmarktmonitor, die vanochtend naar buiten komt, gaat de ABN-econoom uit van een prijsstijging 7,5% in 2017, en nog eens 5% in het volgende jaar. „Daar is nog steeds ruimte voor”, zegt Bokeloh, „maar het zijn wel doorstromers die de duurdere huizen kunnen betalen.”

Starters op de woningmarkt en mensen die een nieuwe hypotheek moeten afsluiten hadden het dit jaar al moeilijk, en dat wordt volgend jaar niet anders, zegt Bokeloh.

Randstad anders

De econoom ziet dat in delen van Nederland de woningmarkt tegen een muur oploopt. In de Randstad zwakt de stijging van het aantal verkopen af, omdat er geen woningen meer zijn om te verkopen. Hetzelfde geldt voor nieuwbouw.

De Hypotheekshop ziet de rente juist oplopen: nu de economische motor weer goed draait, is de verwachting dat de Europese Centrale Bank op 26 oktober aanstaande de afbouw van het opkoopprogramma aankondigt.

De koepel van Amerikaanse banken, de Fed, heeft dit al aangekondigd: daar wordt in oktober begonnen met het afbouwen van de bankbalans. Als gevolg hiervan kan de rente op de kapitaalmarkt, waarop de hypotheekrente is gebaseerd, wel eens gaan oplopen, zo luidt daar de verwachting.