Financieel/Geld
512700408
Geld

Makelaarsland: nu driekwart biedingen boven vraagprijs

ALKMAAR (ANP/DFT) - De woningmarkt blijft overspannen en dat zal de komende tijd zo blijven. Dat meldt Makelaarsland, naar eigen zeggen de grootste NVM-makelaar van Nederland, op basis van onderzoek onder meer dan duizend huizenbezitters. In augustus was driekwart van de uitgebrachte biedingen boven de vraagprijs.

In de eerste twee maanden van het jaar was nog 62% van de biedingen boven de vraagprijs. „De overgrote meerderheid denkt momenteel minstens tienduizenden euro’s boven de prijs te moeten gaan zitten om er tussen te komen”, zegt Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland. Van die meerderheid denkt 37% momenteel met 20.000 tot 30.000 euro boven de vraagprijs een kans te maken. De rest denkt nog meer te moeten overbieden.

Verkopers verwachten in deze markt hun huis snel van de hand te kunnen doen. Bijna de helft denkt dat de woning binnen twee weken wordt verkocht. Bijna een kwart rekent erop dat het langer dan een maand duurt of geeft aan geen inschatting te kunnen maken.

De huizenprijzen in Nederland zitten al een tijd flink in de lift. Dat komt omdat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes nog altijd erg laag.

In het tweede kwartaal stegen de prijzen naar een recordniveau. Bestaande koopwoningen waren bijna 20% hoger dan een jaar eerder, meldde makelaarsvereniging NVM op basis van transacties van leden.