Nieuws/Financieel
51322
Financieel

KLM breidt vakantienetwerk verder uit

Spanning bij Transavia

Amsterdam - Er is onrust binnen de KLM-groep ontstaan omdat KLM er weer aantal Transavia bestemmingen bij krijgt.

Dit weekend werd intern aan het vliegerkorps bekend gemaakt dat het voorlopig gaat om routes in Italië zoals Pisa, Sicilië en Sardinië, maar ook het Kroatische Split. Transavia is de vakantievlieger van diens moeder KLM, die zelf steeds meer vrijetijdsroutes vliegt.

Aanvankelijk werd gedacht dat KLM de landingsslots wil veiligstellen, mocht Transavia verkocht worden. Maar dit plan lijkt van tafel, omdat het Air France KLM niet gelukt is om een koper te vinden.

Volgens een woordvoerder van Transavia is geen sprake van kannibalisatie. „Wij vliegen daar zelf niet minder.” De concurrentie op de vakantiebestemmingen is moordend geworden vanuit Nederland omdat EasyJet, Ryanair en Vueling sterk zijn uitgebreid op Schiphol.

‘Het is ons bekend dat KLM op Transavia bestemmingen gaat vliegen en vice versa. Waar het elkaar versterkt is dat prima maar vanuit werkgelegenheidsperspectief willen we geen onrust onder onze achterban bij beide maatschappijen. Het mag niet ten koste gaan van elkaar en dit ligt erg gevoelig, beide kanten op”, zegt president Steven Verhagen van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers in een reactie.

Transavia gaat ook twee vliegtuigen verkopen aan KLM en daar komt mogelijk nog een derde bij. Ongeveer 20% van het grondpersoneel moet verdwijnen.

Piloten houden rekening met een sterfhuis. De vakantievlieger had de afgelopen jaar veel te lijden van het inzakkende verkeer richting Turkije.

KLM Cityhopper zou de bestemmingen gaan vliegen die dit weekend bekend zijn gemaakt. Die heeft ook een goedkopere cao dan KLM. Een woordvoerder kon dat nog niet bevestigen.

Verhagen: „We hebben binnenkort een gesprek met de KLM-directie, waarin we graag uitleg hebben over deze gang van zaken in het concern en zullen onze visie daarover neerleggen.”