Nieuws/Financieel
514496315
Financieel

Raketaanvallen op olie-installaties Saoedi-Arabië laten prijzen stijgen

Installaties van marktleider Aramco getroffen door raketten.

Installaties van marktleider Aramco getroffen door raketten.

Amsterdam - Oliemarkten zijn maandag opgeschrikt door raketaanvallen met meerdere drones op productie-installaties van Saudi Aramco, ’s werelds grootste olieleverancier.

Installaties van marktleider Aramco getroffen door raketten.

Installaties van marktleider Aramco getroffen door raketten.

Na de aanvallen zijn de prijzen op de beurs op met bijna 1% opgelopen.

Vermoedelijk zitten Houti-facties uit Jemen achter de aanslagen, zij eisen die maandag op. De Houti’s vechten een gewapend conflict uit met Saoedi-Arabië, groepen zijn de afgelopen maanden zeer actief met aanslagen.

Saoedi-Arabië bevestigde die claims maandag niet, anders dan bij eerdere aanslagen.

De Jemenitische Houti-beweging meldde zeventien drones te hebben afgevuurd op Saoedische doelen, tien op Aramco-installaties voor olieraffinage in Jubeil en Jeddah.

Op 19 maart volgden al aanvallen op de olieproductie van Saoedi-Arabië. Toen vielen de Houti’s een Aramco-raffinaderij in de Saoedische hoofdstad Ryad aan met zes met bommen beladen drones.

Golf cruciaal

De aanvallen op Saoedi-Arabië en het beursgenoteerde Arcamco eisen tot nu toe zelden mensenlevens, maar de frequentie loopt op de afgelopen maanden.

Volgens Midden-Oosten-specialist en energiedeskundige Cyril Widdershoven nemen spanningen in de markten ook toe vanwege aanvallen van vermoedelijk Israël op het kernenergieprogramma van Iran dit weekend.

"De dreiging dat binnenkort een volgend niveau van militaire aanvallen op Aramco-installaties en mogelijk militairen en luchthavens wordt bereikt, zou de mondiale markten zorgen moeten baren"

Handelaren in olie raken ongerust, omdat de Golf cruciaal is voor de wereldwijde olieproductie en de uitvoer. Aramco levert de hoofdmoot van inkomsten aan Saoedi-Arabië.

De schade van de aanslagen is nog onbekend. „Maar de dreiging dat binnenkort een uitgebreider niveau van militaire aanvallen op Aramco-installaties en mogelijk militairen en luchthavens worden gepleegd, zou de mondiale markten zorgen moeten baren”, stelt de Saoedi-Arabiëspecialist Widdershoven.

Beleggers moeten rekening houden met de groeiende capaciteiten van de Houthi-dronetroepen, stelt hij, ze worden ondersteund door de Iraanse Revolutionaire Garde. Die hebben hun kracht bewezen.

„Zonder enige twijfel zijn deze met Iran verbonden aanvallen meer dan in staat om faciliteiten aan de westkust neer te halen”, stelt de oliespecialist over de dreiging.

De afgelopen dagen zijn ook drone-aanvallen gemeld op de militaire installaties.

Zware aanslagen

In 2019 legden raketten enkele installaties van Armaco al eens plat. De Verenigde Staten legden destijds de schuld voor de aanval neer bij Iran, bondgenoot van de Houti’s. Zij zijn sinds 2014 in strijd met de door de Verenigde Naties erkende regering in Jemen.

De Houti-rebellen in Jemen zouden toen tien drones, volgeladen met explosieven, op twee faciliteiten hebben laten storten.

Ruim 5% van de wereldwijde olieproductie kwam in 2019 stil te liggen. De markt verbaasde zich over te tactiek: de drones konden ogenschijnlijk eenvoudig door het militaire afweerscherm komen. De productie bij Aramco lag wekenlang stil.

De Houti’s stellen dat eerst de luchtaanvallen van de door Saoedi’s geleide coalitie in zijn regio moeten worden beëindigd, net als een blokkade van delen van Jemen, voordat zij kunnen instemmen met een staakt-het-vuren.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo