Nieuws/Financieel
516401143
Financieel

'Openingswinst voor Beursplein 5'

Amsterdam - De aandelenbeurs in Amsterdam zal vrijdag naar verwachting hoger openen. Ook de andere Europese beurzen lijken met winst te beginnen aan de nieuwe beursmaand. Een positief industriecijfer uit China steunt het sentiment. Beleggers kijken verder uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Op Beursplein 5 openden Wolters Kluwer, Corbion, Basic-Fit, Eurocommercial Properties en Brunel de boeken.

Informatieleverancier Wolters Kluwer zag de autonome omzet in de eerste negen maanden groeien met 4 procent, herhaalde zijn verwachtingen en kondigde aan het aandeleninkoopprogramma te vergroten tot 350 miljoen euro. Eurocommercial Properties rapporteerde over het afgelopen kwartaal een direct beleggingsresultaat van 30 miljoen euro. Daarnaast kondigde chipbedrijf ASMI aan te beginnen met het aandeleninkoopprogramma van maximaal 100 miljoen euro.

Corbion verwacht dit jaar minder omzet te zullen behalen dan eerder geraamd. De verkopen bij Biochemicals bleven achter bij de verwachtingen. De autonome omzetgroei van het speciaalchemiebedrijf zal nu lager uitvallen dan de doelstelling van 3 procent tot 6 procent.

Basic-Fit

Brunel behaalde in het derde kwartaal een hogere omzet. Daarnaast ging de brutowinst uit voortgezette activiteiten omhoog. De detacheerder gaf onlangs nog een winstwaarschuwing en kondigde aan te stoppen met het onderdeel Brunel Industrial Services (BIS) in Texas.

Basic-Fit zag de gemiddelde opbrengsten per lid in de eerste negen maanden met 6 procent stijgen. De totale omzet van de fitnessketen dikte met 27 procent aan tot 371,5 miljoen euro, bij een klantenaanwas van 20 procent tot 2,1 miljoen mensen.

GrandVision

Optiekketen GrandVision en beursuitbater Euronext zullen mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Berenberg verlaagde zijn aanbeveling voor GrandVision, terwijl Citi positiever werd over Euronext.

De euro was 1,1160 dollar waard, tegen 1,1150 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 54,27 dollar. Brentolie zakte 0,1 procent tot 59,56 dollar.