Financieel/Geld
51671906
Geld

Jonge huurder slaagt er niet in te sparen

Amsterdam - Huurders tussen 20 en 45 slagen er niet in geld opzij te zetten omdat zij te hoge vaste lasten hebben. Ze hebben veel vaker dan huiseigenaren in dezelfde leeftijdsklasse geen of weinig spaargeld.

Dat blijkt uit onderzoek dat economen van de Rabobank onder ruim 10.000 klanten hebben gedaan. Het werd gepubliceerd in economenblad ESB.

Huurders zijn meestal een groter deel van hun inkomen kwijt aan vaste lasten dan huiseigenaren, blijkt uit eerder onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoge huren

Vooral in de vrije huursector lukt het niet om geld opzij te zetten. „Dat is niet gek, want in de vrije sector betalen nieuwe huurders gemiddeld al bijna €1000 per maand voor een huis. En recht op hypotheekrenteaftrek of huurtoeslag hebben ze niet”, zegt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar.

Huurders geven vaker dan huiseigenaren tegenover de Rabobank aan wel te willen sparen, maar te hoge vaste lasten te hebben om geld te kunnen sparen.

Buffer

De kans dat huurders minder dan €2500 spaargeld hebben, het minimumbedrag dat budgetinstituut Nibud voorschrijft, is twee keer zo groot dan bij kopers.

Dat huurders niet kunnen sparen is zonde, want de helft van de bewoners in de vrije huursector onder de 45 zou graag binnen twee jaar een huis willen kopen. „Door de sterk gestegen huizenprijzen en aangescherpte hypotheeknormen hebben zij daar nou juist meer spaargeld voor nodig”, zegt Vrieselaar.