Nieuws/Financieel
517482184
Financieel

Fastned groeit in hoog tempo door

Amsterdam - De uitbater van snellaadstations Fastned heeft in het derde kwartaal de omzet meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De opbrengsten stegen daarmee sneller dan het aantal actieve klanten.

In de voorbije verslagperiode zette Fastned een omzet in de boeken van iets meer dan 1 miljoen euro, een toename van 171 procent op jaarbasis. Het aantal actieve klanten nam met 143 procent toe tot 30.852, zo komt naar voren uit voorlopige kwartaalcijfers.

Fastned breidt het netwerk van snellaadstations in rap tempo uit. Het bedrijf exploiteert nu in totaal 109 elektrische 'pompstations' in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Een jaar geleden had de onderneming nog 77 van die laadstations in bedrijf.

Voorlopig nog verlies

Die snelle groei gaat voorlopig nog gepaard met verlies. Over het derde kwartaal maakte Fastned geen nettoresultaat bekend, maar over het eerste halfjaar rapporteerde het bedrijf nog een verlies van 5,3 miljoen euro.

Topman en medeoprichter Michiel Langezaal laat weten dat die rode cijfers nog wel even blijven staan, omdat zijn bedrijf "voor de markt uit" infrastructuur voor elektrische auto's bouwt. Het is nog wachten totdat er genoeg elektrische auto's zijn voordat de laadstations zichzelf volledig kunnen bedruipen, legt hij uit. Fastned schat dat dit gebeurt als van alle auto's 1 procent tot 1,5 procent elektrisch wordt aangedreven.

Fastned streeft naar een netwerk van duizend snellaadstations in Europa, maar geeft nog geen termijn voor die plannen. Voor die groei blijft het nodig veel kapitaal aan te trekken, bijvoorbeeld via certificaten van aandelen en obligaties. "Een analist berekende onlangs dat voor onze uitbreiding 40 miljoen euro per jaar nodig is. Dat is geen onrealistisch bedrag", zegt Langezaal daarover.