Nieuws/Financieel
528225523
Financieel

'Wall Street hoger door handelsoptimisme'

New York - De aandelenbeurzen in New York lijken woensdag hoger te openen, na de verliesbeurten van de afgelopen dagen. Het sentiment onder beleggers op Wall Street krijgt steun van berichten dat de Verenigde Staten en China elkaar toch naderen op het handelsvlak. Verder verwerkt de markt een tegenvallend banenrapport van loonstrookverwerker ADP en komen er cijfers over de Amerikaanse dienstensector.

Bronnen meldden tegen persbureau Bloomberg dat een voorlopige handelsdeal nog kan worden gesloten voordat de VS half december nieuwe importheffingen invoeren op Chinese goederen. Ook opmerkingen van president Donald Trump over de timing van een akkoord moeten niet gezien worden als een teken dat de onderhandelingen vastlopen. Eerder hintte Trump nog op een mogelijk uitstel van een handelsdeal met China tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020.

Zoals gewoonlijk kunnen bedrijven die gevoelig zijn de handelsontwikkelingen in beweging komen, waaronder machinebouwer Caterpillar en chipfondsen als Advanced Micro Devices (AMD), Micron Technology en Nvidia. Zij moesten dinsdag nog terrein prijsgeven door de opgelaaide handelsonrust.

Alphabet

ADP maakte bekend dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in november met 67.000 banen is toegenomen. Economen hadden op 135.000 nieuwe arbeidsplaatsen gerekend. De cijfers van ADP lopen vooruit op het banenrapport dat de overheid vrijdag publiceert. Daarin worden ook de ontwikkelingen in de publieke sector meegenomen. Het rapport speelt een rol bij het rentebeleid van de Fed.

Google-moederconcern Alphabet staat in de belangstelling. De oprichters van Google, Sergey Brin en Larry Page, doen een stap terug bij Alphabet, dat zij ook hebben opgericht. Sundar Pichai, de topman van Google, wordt ook de baas bij Alphabet. Qua bedrijfsresultaten is er aandacht voor onder meer softwareconcern Salesforce, chipbedrijf Marvell Technology en levensmiddelenproducent Campbell Soup.

De Dow-Jonesindex eindigde dinsdag 1 procent lager op 27.502,81 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 3093,21 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,6 procent tot 8520,64 punten.