Nieuws/Financieel
529358623
Financieel

’Nog deze week medicijn voor Europese coronapatiënten’

AMSTERDAM - Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA geeft mogelijk nog deze week goedkeuring voor het gebruik van het antivirale middel remdesivir bij de behandeling van patiënten met het coronavirus. Bij toediening ervan lijken ernstig zieke patiënten sneller te herstellen dan zonder het middel.

Volgens de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci blijkt uit een studie onder duizend patiënten dat het middel zorgt voor een vier dagen sneller herstel in het ziekenhuis; elf in plaats van vijftien dagen. Ook zou er een klein verschil in sterfte zijn, maar niet overtuigend. De officiële data worden deze week verwacht.

In ons land doen drie ziekenhuizen onderzoek naar de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten met remdesivir; het Erasmus MC, Amsterdam UMC en LUMC. Het Amsterdam UMC heeft 9 patiënten ermee behandeld en het LUMC ’enkele tientallen’. Het Erasmus MC wil niet kwijt hoeveel patiënten.

Wereldwijd

,,Het is een grote, wereldwijde studie waaraan 186 ziekenhuizen meedoen. Pas als alle gegevens er zijn en het onderzoek is afgerond, kunnen we meer over de resultaten zeggen,” zegt de woordvoerder van het Amsterdam UMC.

Het middel remdesivir is eigendom van de Amerikaanse farmaceut Gilead. Als het tot de Europese markt toegelaten wordt, kunnen ook minder zieke coronapatiënten het toegediend krijgen. Het is onduidelijk of er voldoende voorraad van is als ook deze groep het voorgeschreven krijgt. Daarnaast is de verwachting dat er in Amerika veel van nodig zal zijn. Gilead heeft laten weten dat het samen met de Amerikaanse overheid bepaalt hoe remdesivir over de wereld verdeeld wordt.

Meer hoopvol nieuws klonk maandag over een mogelijk vaccin tegen corona.

De eerste fase van onderzoek is goed afgerond voor een experimenteel vaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Vijfenveertig patiënten kregen het middel in drie doses toegediend.

Na elke dosis ontwikkelden alle personen meer antistoffen waarmee het coronavirus werd aangevallen en uitgeschakeld.