Financieel/Geld
529956391
Geld

Gepensioneerden in de zorg krijgen er nog eens 6% bij

De zorgpensioenen stegen dit najaar al met 2,7%.

De zorgpensioenen stegen dit najaar al met 2,7%.

ZEIST/AMSTERDAM - Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) verhoogt de pensioenen van deelnemers per volgend jaar met 6%. Daarbij blijft de premie die werkgevers en werknemers samen betalen gelijk op 25,8%.

De zorgpensioenen stegen dit najaar al met 2,7%.

De zorgpensioenen stegen dit najaar al met 2,7%.

PFZW-voorzitter Joanne Kellermann legt uit dat door de stijgende prijzen steeds meer mensen in de knel komen. „Ook werknemers en gepensioneerden in de sector zorg en welzijn worstelen daarmee en komen soms niet meer rond. Daarom zijn we blij dat we in januari opnieuw de pensioenen, en ook de pensioenaanspraken voor degenen die werken, kunnen verhogen.

Tijdelijke regelgeving

PFZW maakt naar eigen zeggen gebruik van tijdelijke regelgeving om gedeeltelijke compensatie te bieden voor het koopkrachtverlies van deelnemers door de extreem hoge inflatie. Per 1 oktober gingen de pensioenen al met 2,7% omhoog. Op 30 september dit jaar was de beleidsdekkingsgraad bij PFZW 109,6 procent en de actuele dekkingsgraad 115,7%. Dit jaar mogen pensioenfondsen de pensioenen verhogen bij een beleidsdekkingsgraad hoger dan 105%. Deze regels zijn aangepast, vooruitlopend op de regels zoals die ook in de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gaan gelden.

De andere grote pensioenfondsen - ambtenaren, bouw en de twee metaalfondsen - komen later in november met hun indexatiebesluit. Daarop vooruitlopend willen ze alleen hooguit weten dat ze niet hun hele buffer willen gebruiken voor indexatie, omdat er ook nog geld nodig is als ’smeermiddel’ richting het nieuwe pensioenstelsel.