Nieuws/Financieel
531154082
Financieel

Op de beursvloer

AEX houdt onder druk ASML voeten net niet droog

Beleggers profiteren van optimisme in Aziatische markten.

Beleggers profiteren van optimisme in Aziatische markten.

Amsterdam - Na in de middag nog even onder de grens van 700 punten te zijn teruggevallen, ging de AEX er maandag uiteidelijk met een nipt verlies over de streep. Vooral de ommekeer bij RD Shell droeg bij om de schade te beperken. Ahold viel bij de hoofdfondsen het meest in de smaak. In de Midkap doet Alfen goede zaken.

Beleggers profiteren van optimisme in Aziatische markten.

Beleggers profiteren van optimisme in Aziatische markten.

De AEX eindigt fractioneel in het rood bij 703,22 punten. Eerder in de middag zakt de hoofdgraadmeter nog onder de 700 punten. Vorige week verloor de hoofdindex per saldo nog 2,1%. De AMX gaat nipt vooruit naar 1049,69 punten.

Elders in Europa is er ook weinig beweging. Londen schroeft de coronamaatregelen terug, bars en restaurants mogen ook binnen klanten ontvangen en Britse vakantiegangers vertrekken naar landen die op de veilige ’groene lijst’ staan.

Richard Abma van OHV Vermogensbeheer ziet dat de waarde-aandelen langzaam het pleit winnen tegenover de technologieaandelen. ,,Maar je moet rationeel blijven: chipmachinemaker ASML mag even teruggezet worden, zij houdt natuurlijk een enorme vraag. Ook komende jaren.”

De beleggers kunnen beter scherp naar de rentemarkt kijken, zegt hij. „De komende weken gaan we van deflatie- naar inflatieangst. De echte inflatie moet nog komen, wat je tot nu toe zag is weinig: dus meer druk kan markten in beweging brengen.”

Onderaan in de AEX staat vastgoedfonds Unibail Rodamco met een koersdaling vcan 1,9%. Chipsfondsen ASMI en ASML koersen 0,9% en 1,7% lager.

Shell werkt het verlies weg en krijgt er 0,6% bij. Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) stemt dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell voor het eerst tegen de duurzaamheidsplannen van het olie- en gasconcern. Het steunt de ingediende klimaatresolutie van de Nederlandse activistische aandeelhoudersgroep Follow This, die eist dat Shell zijn CO2-uitstoot veel sneller moet verminderen.

Ahold Delhaize prijkt bovenaan met een winst van 2,2%. DSM kan ook op kopersinteresse rekenen en wint 0,8%. Arcelor plust 1,4%.

Zakenbank Credit Suisse verlaagde zijn advies voor chemicaliëndistributeur IMCD (Onv.) naar ’neutraal’ bij een hoger koersdoel van €120, komend van €115. IMCD meldt dat zijn onderdeel in Colombia Siliconas y Químicos uit Bogotá overneemt, maar voegt geen nieuwe details toe. De aankoop heeft $9 miljoen omzet.

Bij de middelgrote fondsen prijkt de laadpaalproducent Alfen (+3,6%) aan kop. Het krijgt een koopadvies van Kepler Cheuvreux, komend van ’houden’ bij onveranderd koersdoel van €74.

Fitnessketen Basic-Fit zakt 2%, na een stijging bij opening, en vormt met biotechfonds Pharming (-2%) de bodem.

Air France KLM laat 0,8% liggen. Sectorgenoot Ryanair meldde een omzetdaling van 81% tot €1,64 miljard en een nettoverlies van €815 miljoen, terwijl het een jaar eerder €1 miljard winst maakte.

De omzet van distributeur B&S (-1,5%) is afgelopen kwartaal met 6% gezakt tot €395,6 miljoen. B&S stelt bij de kwartaalcijfers dat zijn brutomarge dit najaar verbetert, en claimt alle financiële doelen te kunnen behalen voor 2021.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android.