Financieel/Geld

Nederlandse automobilist belastingkampioen

Amsterdam - Van onze redactie DFT Nederlandse automobilisten zijn de belastingkampioenen van Europa. Van al het geld dat we kwijt zijn om onze heilige koeien te bezitten en te gebruiken, gaat 28 procent rechtstreeks naar de schatkist. Gemiddeld zijn Europeanen 20 procent van hun autokosten kwijt aan de fiscus.

Dat blijkt uit een onderzoek waarvan LeasePlan, de grootste leasemaatschappij van Nederland, de resultaten vandaag naar buiten brengt. Belangenorganisaties Bovag en ANWB bevestigen dat Nederland Europees koploper is op het gebied van autobelastingen.

De meeste van de fiscale lasten laden automobilisten al op zich „zodra ze een wagen kopen”, zegt directeur Erik Henstra van LeasePlan Nederland. „Bijna alle belastingen zijn voor aanschaf of bezit. Het is een uitnodiging om zo veel mogelijk in die nieuwe auto te rijden.”

Een kwalijke zaak, vindt Henstra, die pleit voor een ’Deltaplan voor het wagenpark’, met hogere kosten voor daadwerkelijk gebruik en minder vaste belastingen. „Zoals we op de weg in de file staan, zo staan we in ons hoofd ook vast. Politiek, autofabrikanten en belangenclubs moeten loskomen en een stap zetten, voordat vervuiling en files echt een probleem gaan vormen.”

Brancheorganisatie Bovag wil dezelfde kant op als de LeasePlandirecteur. „Laten we eindelijk eens gaan experimenteren met kilometerbeprijzing”, zegt een woordvoerder. „We moeten naar een eerlijker systeem, waarin mensen bewuster voor de auto kiezen.” Een zegsvrouw van de ANWB vindt dat „de belastingen voor autorijders echt niet meer omhoog kunnen. In totaal is het nu al 22 miljard euro.”

Nederlandse dieselrijders zijn van alle Europeanen per maand het meest kwijt aan hun vervoermiddel: 695 euro, inclusief afschrijving. Wie benzine tankt, is alles bij elkaar 614 euro per maand kwijt. Ook daarmee nestelen ’we’ ons in de Europese top: slechts in vijf van de 24 onderzochte landen zijn benzinerijders nog duurder uit dan bij ons.