Nieuws/Financieel
540323656
Financieel

Varkensgrap velt topeconoom UBS

Een ogenschijnlijke woordengrap over Chinese varkens is de hoofdeconoom Paul Donovan van zakenbank UBS noodlottig geworden. In korte tijd eisten grote Chinese beleggers en brokers van de Zwitsers iedereen die bij de uitspraak betrokken was te ontslaan.

Vrijdagmiddag werd bevestigd dat Donovan, die eerder ruimhartig excuses (’onschuldig bedoeld’) had aangeboden, werd gevraagd om met verlof te gaan

In slechts twee dagen is het zorgvuldig door UBS in China opgebouwde imago van een degelijke zakenbank aangetast. Hij besprak de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest die de dierenstapel breed heeft aangetast.

Hoofdeconoom Paul Donovan ging diep door het stof om ’onschuldig’ bedoelde opmerking over Chinese varkens.

Hoofdeconoom Paul Donovan ging diep door het stof om ’onschuldig’ bedoelde opmerking over Chinese varkens.

De massale slacht en uitval van het aanbod aan varkensvlees, hoofdingrediënt bij Chinezen thuis, leidde tot een forse stijging van de varkensprijzen waarover de econoom uitleg gaf.

Op 12 juni zei Donovan dat de huidige Chinese inflatie voornamelijk te wijten was aan zieke varkens, die alleen „belangrijk zijn als u een Chinees varken bent” of van varkensvlees zou houden, stelde hij.

Die opmerking werd ook op sociale media totaal anders geïnterpreteerd. Het leek alsof de UBS-man Chinese mensen „varkens” noemde. Een publieke storm brak uit.

In ieder geval de Haitong International Securities groep en de ook in Hongkong actieve Chinese Securities Association eiste het ontslag van Donovan en welgemeende excuses.