Financieel/Geld

Gouden roltrap, eigen tapijt en 1500 man personeel

Koning Salman gaat op reis en neemt mee

Door Redactie DFT

REUTERS

De Saudische koning heeft niet genoeg aan een paar koffers tijdens zijn tripje naar Moskou. Hij heeft 1500 man personeel, eigen tapijt, meubels en een gouden roltrap meegesleept vanuit de Golfstaat.

REUTERS

Dat meldt persbureau Bloomberg. Koning Salman bin Abdelaziz (81) is sinds woensdag in Moskou om te praten over stabilisatie van de oliemarkt, eerder sloot hij in de Russische hoofdstad al een wapendeal.

Luxe hotels

Om zijn spullen en personeel te herbergen heeft de monarch luxe hotels Ritz Carlton en Four Seasons tot 8 oktober volledig afgehuurd. Gasten die al hadden gereserveerd, werd gevraagd elders te boeken. Ook mensen die permanent in de hotels wonen, hebben plaatsgemaakt.

Ondertussen pendelt een vliegtuig dagelijks tussen Riyad en Moskou om 800 kilogram voedsel te vervoeren. Mensen van de hofhouding hebben een deel van het hotelpersoneel vervangen, zodat koning Salman zijn koffie precies zo krijgt als hij wenst.

Lopen

Helaas is toch niet alles vlekkeloos verlopen. De roltrap die de vorst vanuit het vliegtuig weer met beide benen op de grond moest zetten, haperde. Zodoende moest de koning de trap af lopen. Vervolgens reden hij en zijn entourage met een Russische politie-escorte de stad in.

Ook andere presidenten reizen met enorme entourages. De Verenigde Staten komt met kogelvrije limousines en bescherming van de geheime dienst. Ook dan worden hele hotels afgehuurd. President Barack Obama verkoos Ritz Carlton voor zijn verblijf in Moskou in 2009. In 2013 verbleef president Donald Trump er om Miss Universe bij te wonen, een verkiezing waarvan hij eigenaar is.