Nieuws/Financieel
542674
Financieel

Familiebedrijven renderen beter?

Vroeger werden ze wel gezien als het zwakke broertje van het grote bedrijfsleven. En tegenwoordig juist als lichtend voorbeeld: familiebedrijven.

Ongeveer driekwart van alle ondernemingen is een familiebedrijf. Bij elkaar opgeteld zijn ze de grootste werkgever van ons land en goed voor tot wel twee derde van het bruto binnenlands product (bbp).

Familiebedrijven, zo wordt vaak verondersteld, zijn conservatiever en meer op de lange termijn gericht. En meer dan bij andere bedrijven zouden bij familiebedrijven de belangen van het management parallel lopen aan die van de aandeelhouders. Om die reden zouden ze bovengemiddeld renderen. Maar klopt dat wel?

Zwitserse studie

De researchafdeling van de Zwitserse bank Credit Suisse publiceerde onlangs een interessante studie naar beursgenoteerde familiebedrijven. Gekeken werd naar bijna 1.000 beursgenoteerde familiebedrijven met een beurswaarde van ten minste een miljard dollar en waarin familieleden ten minste 20% van de aandelen bezitten.

Conclusie van de studie: alle bovengenoemde veronderstellingen over familiebedrijven blijken waar. Maar uit de studie kwam meer interessants naar voren.

Zo blijken familiebedrijven minder geld aan overnames te spenderen. Maar de overnames die ze doen, blijken dan wel weer duidelijk beter dan gemiddeld te renderen. 

Enigszins opvallend is dat familiebedrijven minder geld aan research & development (R&D) besteden. Maar in de rentabiliteitscijfers is daar amper iets van terug te zien. Verklaring: familiebedrijven mogen dan minder in R&D investeren, het geld dat daaraan besteed wordt weten ze kennelijk wel veel beter in te zetten.

Een specifiek voorbeeld: Aalberts Industries

Enkele voorbeelden van beursgenoteerde familiebedrijven in de Verenigde Staten zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway, sportkledingfabrikant Nike en supermarktketen Wal-Mart. In Duitsland is te denken aan optiekketen Fielmann, fabrikant van consumentenproducten Henkel en softwareconcern SAP.

Belgische voorbeelden zijn supermarktketen Colruyt en dameslingeriefabrikant Van de Velde. En in Nederland is te denken aan het industriële concern Aalberts Industries, detacheerder Brunel en bierbrouwer Heineken.

Aalberts Industries (Aalberts) werd veertig jaar geleden door Jan Aalberts opgericht. Tijdens de kredietcrisis had Aalberts flink te lijden onder de economische misère en werden de bankconvenanten geschonden. Door de huisbankiers van Aalberts werd daarom een claimemissie voorgesteld. Maar daardoor zouden de belangen van aandeelhouders fors verwateren.

Jan Aalberts, zelf grootaandeelhouder en op dat moment nog de bestuursvoorzitter van Aalberts, wist echter op cashflow te sturen en zo de leverage (de verhouding tussen nettoschuld en het bedrijfsresultaat) fors te verlagen. De claimemissie kon daarmee worden afgewend.

De beurskoers van Aalberts heeft de recordniveaus van voor de crisis alweer ruimschoots gepasseerd. Was Aalberts geen familiebedrijf geweest dan was wellicht wel voor de gemakkelijke oplossing van een claimemissie gekozen. Dat zou voor de aandeelhouders een stuk ongunstiger hebben uitgepakt.

Let op de generatie

Eveneens een interessante bevinding in de studie van Credit Suisse is dat er duidelijk sprake is van een generatieverband. Het best renderen aandelen van familiebedrijven waar de oprichter nog bij betrokken is.

Het extra rendement neemt af naarmate generaties opvolgen. Beursgenoteerde familiebedrijven gerund door de vijfde generatie renderen nog maar half zo goed als beursgenoteerde familiebedrijven gerund door de oorspronkelijke oprichter. De persoonlijke eigenschappen die vereist zijn om succesvol een familiebedrijf te leiden lijken kortom niet bepaald gemakkelijk aan een volgende generatie door te geven...

Hendrik Oude Nijhuis is een expert op het gebied van value investing en medeoprichter van Beterinbeleggen.nl, het grootste Nederlandstalige platform voor value beleggers. Hij heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de investeringsstrategieën van value beleggers als Warren Buffett en zijn publicaties hierover zijn in vele zowel Nederlands- als Engelstalige media verschenen.