Nieuws/Financieel
543723
Financieel

Optimix vreest China en bouwt beleggingen af

Optimix Vermogensbeheer heeft vanwege een te verwachten volgende devaluatie van de yuan en de aandelencorrectie in China zijn beleggingsportefeuilles van klanten 'drastisch' aangepakt en de weging van aandelen verlaagd van 45% tot 28%.

Dat maakte het fonds vrijdagmiddag bekend. Optimix beheert €2 miljard voor enkele honderden vermogende families, ondernemers en instellingen.

Het verzwakte China krijgt nog meer gevolgen voor de wereldwijde financiële markten, voorziet de vermogensbeheerder. De beleggingen in schuldpapier van opkomende landen heeft Optimix voor zijn klanten eveneens 'drastisch verlaagd'. Optimix claimt daarnaast de portefeuilles voor 20% in liquide middelen te hebben gehouden, deels is het vermogen belegd in Amerikaanse staatsobligaties.

De verwachtingen die bij aandelen zijn ingeprijsd zijn niet meer in verhouding tot de gerealiseerde winsten, vindt Optimix. "Na een bullmarkt van vijf jaar zijn aandelen nu 'priced to perfection'. Maar volgens ons zijn de risico's veel meer toegenomen dan de markt nu meeneemt in zijn berekeningen", zegt hoofd beleggingen Ivan Moen.

Deflatie aangejaagd

De opkomende markten reageren weer op de slechtere situatie in China. Dat zal volgens Optimix structureel en wereldwijd de deflatie aanjagen, aldus topman Michel Alofs in een verklaring vrijdagochtend bij de koerswijziging.

De daling van de grondstoffenprijzen zal daardoor versneld worden. De volgens Optimix overspannen winstverwachtingen voor het Europese bedrijfsleven zullen moeten worden bijgesteld, aldus Moen.

Volgens Optimix zijn de ontwikkelingen van de laatste tijd "het topje van de ijsberg". "Wij denken dat de stappen van China vooral zijn ingegeven door de enorme overcapaciteit die in China nog steeds aanwezig is", aldus Moen in een toelichting vrijdagmiddag. "Door de devaluatie kun je de overproductie met korting in de mondiale markt wegzetten. China zal niet volgende week al verder devalueren, want dat is te verdacht, maar wel in de komende maanden."

Optimix heeft "geen reden om aan te nemen dat de economische groei in China hoger is dan het 'whisper number' van 4%", merkte Moen op.

Neerwaartse spiraal

Moen: ”Het gevaar is dat we in een neerwaartse spiraal komen, ook omdat opkomende markten sterk afhankelijk zijn van grondstoffenprijzen. We hebben vorige week en begin deze week het risico in onze portefeuilles sterk teruggebracht en wat er de afgelopen dagen is gebeurd, bevestigt ons alleen maar in onze overtuiging. Dit gaat grote gevolgen hebben voor alle aandelenmarkten.”

Moen spreekt van een vicieuze cirkel. De munten van opkomende markten zijn gedaald tegenover de dollar. Omdat de meeste grondstoffen in dollars noteren, worden de basismaterialen voor opkomende markten duurder. Dat leidt weer tot lagere grondstofprijzen in dollars. Daardoor komen de economieën van opkomende landen onder druk, en zal er een stimulans volgen in de vorm van een verdere devaluatie van een munt, schetst Moen.

Hij wijst erop dat het lang niet alleen China is dat onder druk staat. "Linksom of rechtsom hebben de munten van alle opkomende markten een tik meegekregen, ook Brazilië, om maar eens wat te noemen. Dus wellicht lijken die landen toch meer op elkaar dan je denkt."

Klik hier om het laatste nieuws van uw favoriete aandeel voortaan direct op uw smartphone te ontvangen