Nieuws/Financieel
543871
Financieel

Advocatenruzie om werven van rechtszaken 

AMSTERDAM - De website rechtszaakplaats.nl, waar advocaten tegen betaling kunnen offreren op zaken die bedrijven en consumenten aandragen, zou in strijd zijn met de gedragsregels die voor de beroepsgroep gelden.

Dat meldt de Nederlandse Orde van Advocaten in het Advocatenblad. Volgens de belangenvereniging is het niet toegestaan dat advocaten een beloning of provisie mogen ontvangen voor het aanbrengen van opdrachten. Er zouden meer initiatieven als rechtszaakplaats.nl opduiken.

Pitchen

De oprichter van de rechtszaakplaats.nl, Oscar van Oorschot, stelt in het Advocatenblad geen provisie te krijgen: 'Advocaten betalen alleen een vergoeding om te kunnen pitchen', stelt hij daarin.Rechtszaakplaats.nl werkt als een marktplaats, waar consumenten en bedrijven anoniem en in eerste instantie gratis hun juridische probleem voorleggen. Advocaten verdiepen zich om daarna met een pitch de strategie aan de potentiële cliënt te geven.

Gat in markt

Voor €2 per geval laat de advocaat een schriftelijk bericht achter. Daarop kan de cliënt reageren. De website probeert een gat in de markt te dichten van particulieren en bedrijven die onvoldoende juridische steun zouden kunnen bemachtigen.

Van Oorschot zegt in het Advocatenblad dat via de website geen opdrachten of klanten worden verstrekt. 'Ik zorg alleen voor een contactmoment.'