Nieuws/Financieel
544054
Financieel

Kendrion: China nog op peil

Exporteurs naar China zijn de laatste weken flink de pineut op de beurs. Zorgen dat de economische groei in de Volksrepubliek toch niet zo hard gaat raakt bijvoorbeeld de Duitse autobouwers. Maar een belangrijke toeleverancier van de Duitsers, Kendrion, ziet nog geen inzinking in China.

Dat vertelt topman Piet Veenema in een toelichting aan DFT op de kwartaalcijfers van de producent van elektromagnetische systemen.

Kendrion is aan boord bij alle grote Duitse autobouwers. Mochten de verkoopvolumes in China echt gaan lijden onder een groeivertraging, dan krijgt Kendrion daar ook een tik van mee, beaamt Veenema. "Maar dat zien we nu nog niet gebeuren."

'Iets minder meer'

Ook bij de eigen activiteiten van Kendrion ("goed voor enkele tientallen miljoenen") in de Volksrepubliek ziet Veenema geen terugval. "In China is het vooral van belang dat de nieuwe projecten gewoon gaan lopen. Dat ziet er tot nu toe goed uit. Als die projecten starten zet de groei voor ons in China door, ongeacht de economische ontwikkeling. Het wordt dan hooguit 'iets minder meer'."

Het kwartaalrapport van Kendrion viel beleggers en analisten bepaald niet mee. Rond vijf uur stond het aandeel 3% in de min.

Rabobank zag in de cijfers reden om het aandeel van zijn favorietenlijst te halen (het advies blijft wel 'kopen'). Volgens de bank blijft het voorlopig wachten op de groeiversnelling bij Kendrion. Ook ziet Rabo risico's in een vertraging van de groei in China.

'Stabiel kwartaal'

Veenema spreekt zelf van een 'stabiel' kwartaal. Hij deelt het negativisme niet. "De resultaten worden overschaduwd door één activiteit. Een bedrijf is altijd de som der delen. Maar als je Automotive Control Systems eruit haalt zijn de verschillende bedrijfsonderdelen met 9% gegroeid. Ik denk dat weinig bedrijven dat kunnen zeggen."

Veenema zegt dat het voorzien was dat dit jaar een moeilijk jaar zou zijn voor Automotive Control Systems, een divisie die allerlei magnetische systemen maakt voor auto's.

"Als we geselecteerd worden voor nieuwe projecten duurt het altijd een jaar of drie à vier voordat daar omzet uit komt. We wisten van tevoren dat dit een lastiger jaar zou worden qua omzet, omdat projecten aflopen en nieuwe projecten later starten", aldus de topman.

Markt van €12 miljard

Met het kwartaalrapport stuurde Kendrion ook een nieuw marktonderzoek mee. "Onze oudste studie naar de omvang van de markt dateert al van een groot aantal jaren geleden", zegt Veenema. Officiële cijfers van de markt zijn nauwelijks voor handen, waardoor je die alleen bij elkaar kunt sprokkelen door zelf gedegen marktonderzoek te doen, aldus de topman.

Uit dat onderzoek komt dat de markt waar Kendrion in opereert ongeveer €12 miljard groot is. Daarbinnen richt Kendrion zich op "hoogrenderende nichemarkten", die een omvang van circa €3 miljard vertegenwoordigen.

Het onderzoek stemt Veenema tevreden. "Het bevestigt dat we een hele mooie strategie hebben. De markten groeien duidelijk sneller dan gemiddeld en er zijn nog genoeg mogelijkheden voor groei. Dat zie je ook wel terug in het feit dat wij €9 miljard van de €12 miljard bij wijze van spreken kunnen 'laten liggen'."

Wat de geografische mogelijkheden betreft zit 25% van de markt in de VS, zegt Veenema. "Dat bevestigt dat we daar toch echt verdere stappen moeten ondernemen en acquisities moeten gaan doen."

Opvolger Veenema

Al met al is Kendrion in ruim een decennium omgevormd naar een specialist in de nichemarkt van elektromagneten. Voor Veenema is het inmiddels tijd om het stokje over te dragen. Kendrion meldde vanmorgen dat de aankondiging van de nieuwe ceo "binnenkort" verwacht wordt.

Veenema wilde desgevraagd verder geen tip van de sluier oplichten. Wel herhaalde hij dat er een externe kandidaat wordt aangezocht. "Anders waren we niet dit hele traject ingegaan, maar hadden we gewoon een persbericht uitgestuurd met de mededeling dat ik weg zou gaan en de naam van mijn opvolger."

Veenema blijft overigens bij het bedrijf betrokken tot de nieuwe topbestuurder is ingewerkt.