Nieuws/Financieel
544555
Financieel

Bewoner kan met telecombedrijf snel internet opeisen

Bewoners van buitengebieden kunnen dankzij nieuwe regels en geld van investeerders met telecombedrijven snel internet afdwingen. Gemeenten moeten zich schikken als dorpelingen glasvezel wensen en daaraan meebetalen.

Daar ging eerder soms jaren overheen. „Maar kabelbedrijven kunnen gemeenten dankzij de nieuwe regels gaan dwingen om als ze voor onderhoud de stoepen opbreken, de kabelaars meteen ook snel glasvezel laten aanleggen”, zegt Chris Verhoef is hoogleraar informatica aan de Vrije Universiteit (VU). „Dat is goedkoper dan apart aanleggen. Daar hebben sommige gemeenten niet altijd zin in gehad, nu moeten ze wel. Dit betekent een enorme kans voor de buitengebieden”, schetst Verhoef het belang.

Minister Kamp (Economische Zaken) heeft een serie voorstellen gedaan om de aanleg van glasvezelkabels naar specifiek de dunbevolkte buitengebieden sneller gedaan te krijgen. Bedrijfjes die glasvezelkabel door het riool kunnen ’schieten’ zorgen voor grote kostenbesparingen.

Om voor glasvezel in aanmerking te komen, kunnen bewoners en bedrijven zich verenigen. Inmiddels zijn er ruim honderd groepen op het platteland gevormd, waar KPN, Ziggo/UPC en andere aanbieders geen verbinding bieden. „Gemeenten hebben er belang bij: koopwoningen zonder glasvezel blijken in Groot-Brittannië tot twintig procent minder waard”, aldus Verhoef. „Terwijl de behoefte aan snel internet komende jaren sterk toeneemt.”