Nieuws/Financieel
544876
Financieel

‘Valutaonrust kan leiden tot uitstel bij Fed’

Hoewel de dalende werkloosheid en het herstel van de economie een rentestap in de VS volgende maand  rechtvaardigen , kunnen de aanhoudende daling van de grondstofprijzen en de onrust op de valutamarkten vanwege de actie van de Chinese centrale bank  een voorlopige handhaving van het Amerikaanse monetaire beleid in de hand werken.   Dat  stelt Ineke Valke, beleggingsstrateeg bij Theodoor Gilissen.

Valke benadrukt dat beleggers deze week de ogen vooral zullen richten op de notulen van de laatste vergadering van de Amerikaanse centrale bank die een beeld geven hoe Fed-leden aankijken tegen de inflatie- en arbeidsmarktontwikkelingen.

Zij gaat er van uit dat de Fed de economische data de komende weken scherp in de gaten zal houden bij het bepalen of een eerste rentestap in september gerechtvaardigd is of niet.

Fed-voorzitter Janet Yellen Yellen liet begin juli weten ruimte te zien voor een renteverhoging voor het einde van dit jaar op basis van het economisch herstel en de aantrekkende arbeidsmarkt. Sinds 2009 heeft de Fed het belangrijkste rentetarief op vrijwel nul gelaten.