Nieuws/Financieel
545722
Financieel

LIVE: Deal met Grieken is rond

De Europese ministers van Financiën zijn vrijdagavond akkoord gegaan met een eerste tranche van €26 miljard steun aan Griekenland. Volg de uitkomsten hier live.

21:20

De deal is rond. De steun van €26 miljard die de ministers hebben toegezegd is onderdeel van een groter pakket van €86 miljard voor de komende drie jaar. Het noodfonds ESM geeft de Grieken de gelegenheid donderdag een grote afbetaling te doen. De parlementen van de eurolanden moeten eerst nog wel instemmen met de nu afgegeven steun. Komende dinsdag keren Tweede Kamerleden hiervoor terug van reces.

Lees hier het hele document over de toezegging van de steun

19.30 uur 

De discussie spitst zich nu toe op het advies van Europese ambtenaren, die menen dat de Grieken volgende week 23 miljard nodig hebben, 13 miljard voor terugbetalingen aan IMF, ECB en EU en 10 miljard om de gehavende banken te redden. De euroministers discussiëren verder nog over de vraag in hoe kleine partjes de hulp verder moet worden gesneden. Het is de bedoeling dat per maadn wordt bekeken of de Grieken het programma naar behoren uitvoeren en dan steeds een beetje meer hulp krijgen. Bij onvoldoende medewerking gaat de geldkraan alsnog dicht.

 

19:17

Druk overleg in de wandelgangen en nog weinig hard nieuws uit de vergaderzaal. Ministers vergaderen al paar uur, maar alles wijst er wel op dat men vanavond besluit wil. Nog een tweetal uurtjes vergaderen, zo wordt nu door het Nederlandse diplomatieke kamp ingeschat.

 

17.58

Het kritische document dat de Europese instellingen vandaag verspreidden ove de Griekse schuldsituatie zal echter niet echt meehelpen bij de discussies. Het beeld is immers weinig florissant... Lees HIER de slechts drie pagina's tellende maar daarom niet minder alarmerende tekst.

 

17.13 uur

Ondanks de kritische geluiden van de afgelopen dagen lijkt ook Duitsland akkoord te gaan met de voorwaarden van de 86 miljard omvattende derde steunronde. Daarmee lijkt de vrees dat Berlijn alsnog een blokkade zou opwerpen een stuk minder groot geworden. Het gaat echter nog om geruchten in de Brusselse wandelgangen. De gesprekken lopen nog steeds....

 

16.44 uur

Het IMF blijft er op hamerenl dat de eurolanden nadenken en bereid zijn aan schuldverlichting te doen. Maar veel eurolanden zoals Duitsland voelen niets voor de kwijtschelding van schulden. Eventueel zijn ze wel bereid voor andere vormen van verlichting zoals het verlengen van de looptijd van leningen. „Maar dat is nu niet aan de orde”, zei Wiebes. Hij vroeg zich ook af of het noodzakelijk is. In het najaar, na een eerste check of Griekenland zich aan de afspraken houdt, wordt hier pas over gesproken.

 

16.35 uur

Ook andere ministers van Financiën van de eurolanden uitten hun vraagtekens en zorgen. Desalniettemin verwachtten de meesten dat vrijdag de eurogroep uiteindelijk in zal stemmen met de deal.

 

16.32 uur

Bekijk hier het gesprek met Dijsselbloem vlak voor aanvang van de Ecofin-vergadering in Brussel.

 

 

16.30 uur

Ook minister Dijsselbloem is nog steeds kritisch. Het principeakkoord over een derde steunpakket voor Griekenland van ongeveer 86 miljard euro is een positieve ontwikkeling, maar er is nog wel een aantal knelpunten dat moet worden opgelost. „Het is geen hamerstuk”, waarschuwde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voorafgaand van het overleg in Brussel. Knelpunten zijn onder meer het privatiseringsfonds, maar ook de houdbaarheid van de Griekse schulden. Een ander punt van zorg is de betrokkenheid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat pas in oktober zal beslissen of het 16 miljard euro zal bijdragen. Voor Nederland is het van cruciaal belang dat het IMF betrokken is. Staatssecretaris Eric Wiebes stelde dat Nederland „de zekerheid wil van het IMF dat ze dit programma ondersteunen”. De Slowaakse minister Peter Kazimir noemde het IMF „de waakhond van geloofwaardige maatregelen”.

 

16.02 uur

Hier kunt u de kritische column van DFT-expert Martin Visser nog eens nalezen: Naïeve deal met Griekse regering (premium)

 

15.53 uur

Een Nederlands 'nee' kan het nieuwe Griekse pakket overigens niet blokkeren. In beginsel geeft het permanente noodfonds ESM Griekenland alleen een nieuwe lening als alle achttien andere eurolanden er mee instemmen. Maar bij ’zwaarwegende kwesties’ is een uitzondering mogelijk: dan is 85 procent van de stemmen voldoende. Dat zou betekenen dat de deal niet kan mislopen bij een veto van een kleiner land.

 

15.49 uur

In de Tweede Kamer bestaat nog geen meerderheid voor het nieuwe steunpakket aan Griekenland. Cruciaal is de stem van regeringspartij de VVD. Die partij is de documenten eerst grondig aan het bestuderen. PvdA en D66 steunen het pakket wel. De SP en de PVV doen dat zeker niet en het CDA heeft nog altijd grote bedenkingen bij het nieuwe pakket. De Kamer gaat er waarschijnlijk volgende week over in debat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Daarna zal er naar verwachting ook over gestemd worden.

 

14.21 uur

Overigens is het nog maar de vraag hoe lang de huidige regering van premier Tsipras kan aanblijven. Na 20 augustus, als de Grieken een aflossing moeten doen aan het Europese Centrale Bank, volgt waarschijnlijk een stemming in het parlement over het vertrouwen in de huidige beleidsmakers. Oppositiepartij Nieuwe Democratie, die wel voor het nieuwe noodpakket stemde, overweegt het vertrouwen in de regering op te zeggen, zo meldde een parlementariër van die partij vrijdag.

 

13.23 uur

Wat wordt van de Grieken verwacht? Aan Griekenland is in principe een driejarig steunprogramma toegezegd ter waarde van ongeveer 86 miljard euro. In ruil daarvoor moet de Griekse regering een aantal bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. In ruil voor de steun moet Griekenland onder meer zijn overheidsfinanciën op orde brengen. Daarbij moet er voor worden gezorgd dat er volgend jaar een klein overschot ontstaat op de begroting, exclusief de uitgaven aan rente op de staatsschuld. Vanaf 2018 zou dat zogeheten primaire overschot op de begroting moeten groeien naar 3,5 procent. Onder meer het belastingstelsel gaat op de schop, waarbij ook corruptie hard zal worden aangepakt. Bovendien wordt het pensioenstelsel herzien. Ook de banksector moet worden versterkt, waarbij op den duur een versoepeling van de kapitaalcontroles wordt voorzien. Daarenboven zal een breed scala aan hervormingen op de arbeidsmarkt volgen. En zullen ook maatregelen genomen worden op andere markten, zoals de energiemarkt. Ook zullen behoorlijk wat privatiseringen geld in de la moeten brengen.

 

12.30 uur

Het Griekse parlement heeft ingestemd met het principeakkoord over noodsteun dat de regering van premier Alexis Tsipras heeft gesloten met de internationale geldschieters. Een meerderheid van de parlementsleden stemde vrijdagochtend, na een stevig debat, in met het plan.