Nieuws/Financieel
545757
Financieel

Valutaoorlog

Politici en centrale banken blijven het ontkennen, maar de wereld zit al een tijdje in een valutaoorlog. Alle grote jongens doen mee, de Fed, Bank of England, Bank of Japan, ECB en wat klein grut. Door middel van onconventioneel monetair beleid hebben de eerste veldslagen al plaatsgevonden. Nu heeft de Chinese centrale bank een nieuwe zet gedaan in dit monetaire schaakspel; zij hebben de eigen munt, de yuan, gedevalueerd. Is dit dan de gebeurtenis die tot de crash gaat leiden?

Niets nieuw

Een valutaoorlog is niets nieuws; er zijn al vele valutaoorlogen uitgevochten. Punt is echter wel dat dit soort gevechten altijd negatief uitpakken. Het spel is je eigen munt goedkoper maken, waardoor jouw producten goedkoper zijn dan die van de buitenlandse concurrentie. Het is dus niets meer of minder dan het benadelen van je handelspartners en/of concurrenten. Deze zitten zelf ook niet stil en zullen terugslaan met een eigen devaluatie. Voor je het weet mondt dit uit in een race naar de bodem. Iets wat in de jaren 30 van de vorige eeuw dan ook tot desastreuze situatie heeft geleid.

Meer yuan verzwakking

Door, onder andere, het monetaire gegoochel van de voornoemde centrale banken, kreeg China te maken met een sterk aansterkende yuan. Dit heeft uiteindelijk er toe geleid dat de exportpositie en prestaties van China danig onder druk kwamen te staan. Waar China het eerst niet al te erg vond, is dat nu veranderd. Voorheen werd een sterkere yuan gezien als een goede manier om juist de binnenlandse bestedingen omhoog te schroeven en zo China minder afhankelijk te maken van de export. De recente slachting op de Chinese beurs heeft echter roet in de foeyonghai gegooid. De Chinese overheid lijkt daarom maar besloten te hebben om toch weer terug te vallen op het oude exportmodel, maar daar was dus wel een goedkopere munt voor nodig. Ten tijde van dit schrijven, heeft de Chinese regering de yuan met ongeveer 4 procent verzwakt. Echter, de yuan was de afgelopen maanden met 14 procent geapprecieerd (duurder geworden), dus de vraag is of het bij die 4 procent zal blijven. Logischerwijs niet, zou ik zeggen.

Rickards

De markten reageren nu heftig en met reden. De zet van de Chinezen is zo duidelijk, dat de pretenties van politici en centrale banken dat er niets aan de hand is (en een valutaoorlog dus niet bestaat), niet meer vol te houden is. Wellicht is dit het moment dat iedereen onderkent dat de keizer geen kleren aan heeft. Sommigen zullen denken dat de reactie van de markt overdreven is, maar er is wel degelijk wat aan de hand. Een expert op het gebied van valutaoorlog is James Rickards. Zijn boek genaamd Currency Wars, werd in 2011 gepubliceerd. Het is een interessante uiteenzetting waar ik mij grotendeels in kan vinden (alleen zijn euro standpunt is erg zwak naar mijn mening). Zonder te veel in te gaan op de details, voorspelde Rickards al dat de nieuwe crisis in de valutamarkt zal beginnen, om vervolgens snel over te slaan naar grondstoffen, aandelen en obligaties. De grondstoffenmarkt en de valutamarkt hebben inderdaad al het nodige voor de kiezen gehad en nu begint ook de aandelenmarkt te kraken.

Spanning

Rickards stelt dat door het handelen van centrale banken er twee uitkomsten mogelijk zijn: een deflatoire of een hyperinflatie crisis. Het verbindingstuk tussen de twee is valuta. Door de schuldencrisis dreigde de wereld af te steven op een deflatoire crash. Deze werd door het ingrijpen van centrale banken “voorkomen” met tot gevolg een soort status quo, maar wel met meer spanning op de kabel (valuta). Op een gegeven moment gaat een van de twee krachten de overhand krijgen en dan zijn de rapen gaar.

Klaar voor de storm

Tezamen met de liquiditeitsparadox (meer liquiditeiten hebben geleid tot hogere koersen en iedere belegger zit dus in hetzelfde spul. Als zij moeten verkopen, wie is dan nog de koper? De liquiditeit in de markt droogt dan op, waardoor er extreme koersuitslagen naar beneden mogelijk worden), is deze escalatie in de valutaoorlog dus zeker iets waar beleggers bezorgd over moeten zijn (als je short aandelen zit is het een ander verhaal). Is dit nu het begin van een echte crash, of weer de zoveelste correctie in een opgaande trend? Wie het weet mag het zeggen. Dicht bij huis blijven, alle ramen en deuren van de beleggingsportefeuille goed checken en, waar gewenst, storm proof maken, is het adagium mijns inziens.