Nieuws/Financieel
545774
Financieel

Kater EU zet AEX in de schaduw

Op het Damrak wist de zon vrijdag wederom niet door te breken, waardoor beleggers deze week aardig in de kou stonden. Een stagnerend groeicijfer uit de eurozone zat een opklaring van het beursklimaat in de weg. De verzekeraars waren opnieuw de klos. Ook ASML stond flink onder druk. Het failliete fonds Imtech werd een speelbal van speculanten.

De klad bij de AEX kwam er al snel weer in met een slotstand van 473,89 punten, een verlies van 0,6%. De AMX zakte 1% naar 684,79 punten.

De grote beurzen elders in Europa hadden de wind iets minder tegen. Londen viel 0,1% terug. Parijs en Frankfurt hielden de schade beperkt tot minnen van 0,5% en 0,3%.

Na een voorzichtige opleving aan het begin van de handel sloeg het sentiment om na tegenvallende groeicijfers uit de eurozone, ondermeer uit Duitsland en Frankrijk. Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Bankiers, benadrukt dat in het voorbije kwartaal de zwakkere euro en de goedkopere olieprijs minder zijn doorgespijpeld, waardoor de economische cijfers in de eurozone achterbleven bij de verwachtingen.  

Beleggers kunnen terugkijken op een teleurstellende handelsweek met name vanwege de schrik over de turbulentie rond China, waar de centrale bank dinsdag de Chinese munt, de yuan fors afwaardeerde. De hoofdeconoom van Van Lanschot verwacht niet dat de correctie serieus zal gaan doorzetten. "De AEX zit al geruime tijd in een zijwaartse trading range tussen 460 en 500 punten doordat er geen aanjager is om de koersen een impuls te geven. Het is vooral wachten op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank die in september mogelijk voor het eerst in jaren een renteverhoging gaat doorvoeren, gelet op de positieve ontwikkeling van de Amerikaanse economie, maar de zorgen bij de Fed over de sterkte van de dollar kan een rentestap ook naar het einde van het jaar schuiven. "  Wall Street kwam vanmiddag licht positief uit de startblokken.

Het nieuws dat het parlement in Athene heeft ingestemd  met de voorwaarden om in aanmerking te komen van het nieuwe Europese steunpakket, drong het Griekse hoofdstuk verder naar de achtergrond. Aben gaat er van uit dat de andere eurolanden naar verwachting ook snel over de brug gaan komen met de definitieve goedkeuring van het akkoord , al zal volgens hem richting het einde van het jaar de discussie over het kwijtschelden van de torenhoge Griekse schuldenlast wel weer gaan losbarsten. "Economisch is sanering van de schulden in Griekenland noodzakelijk, maar politiek ligt het nog steeds heel gevoelig."

Delta Lloyd weer geraakt

Aegon moest na de harde schuiver van de voorgaande dag vanwege slecht ontvangen resultaten nog eens 2,9% afstaan. Kepler heeft de verzekeraar uit de favorietenlijst gezet. De neergang van branchegenooot Delta Lloyd ging onverminderd voort  in reactie op teleurstellende cijfers eerder deze week met een 3,8% lagere koers tot gevolg.

ASML prijkte ook in de achterhoede en gleed 3,4% weg. Vopak koerste naar een verlies van 1,1%. Voor RD Shell werd 0,9% minder betaald. De olie- en gasreus hield last van de aanhoudende daling van de olieprijzen.

Bij de schaarse winnaars stond OCI in de bovenste regionen met een plus van 0,6%. Akzo Nobel kreeg er 0,5% bij. Unibail Rodamco dikte 0,8% aan.

Wolters Kluwer, dat Learners Digest overneemt, klom naar de koppositie en won 0,9%. Het mediaconcern betaalt $150 miljoen voor de Amerikaanse leverancier van onderwijsbenodigdheden voor artsen in de VS.

TNT Express maakte een pas op de plaats. De Europese Unie (EU) heeft de deadline voor het onderzoek naar de verkoop van TNT aan het Amerikaanse FedEx verlengd. Brussel wil er zeker van zijn dat de Europese concurrentie niet in het gedrang komt door de overname.

Handel Imtech hervat

De handel in het failliet verklaarde Imtech is vandaag weer hervat. Het aandeel dat aanvankelijk vlak bij opening een dieptepunt van €0,07 aantikte, hield een koers van €0,12 over, een duikeling van bijna 70%. Imtech zal volgens beursorganisatie Euronext maandag nabeurs uit de Midkap verdwijnen.

Fagron kelderde 8%. KBC verlaagde het advies voor de toeleverancier van apotheken naar 'houden'. KBC verwacht onder andere een lagere omzetgroei. Bam was ook in mineur en verloor 2,1%.

IMCD hield de voeten goed droog met een winst van 2%. Het chemiebedrijf presenteerde voorbeurs de kwartaalresultaten, Rabobank noemde de resultaten indrukwekkend. Arcadis werd 1,1% meer waard.

Brunel stelt teleur

AScX-fonds Brunel werd 5,9% omlaag getrokken. De detacheerder presenteerde voorbeurs de kwartaalcijfers, zowel de winst als de omzet daalden.

Ballast Nedam steeg 1%. Topman en oprichter Erman Ilicak van het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction, dat Ballast inlijft, bezit inmiddels een kwart van de aandelen van het bouwbedrijf. Mediaconcern TMG zat flink in de lift met een winst van 6,8%.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!