Nieuws/Financieel
545790
Financieel

Een kopje hennepthee

Bij hennep denkt men vaak aan wiet en coffeeshops. Er kleeft een imago aan de plant dat absoluut eenzijdig is, stelt Esther Molenwijk.

De Amsterdamse wil Nederland ’opnieuw’ kennis laten maken met de vele mogelijkheden van het oeroude gewas, daarom brengt ze binnenkort hennepthee op de markt met haar bedrijf Dutch Harvest.

Toen ze twee jaar geleden haar duurzame adviesbureau Bureau DaadWerk startte en in contact kwam met hennep, raakte ze geïntrigeerd. Daarom besloot Molenwijk zich in dit gewas te verdiepen.

„Ik adviseerde een groep bedrijven in de uitvaartbranche, waar we keken naar de bekleding van grafkisten. Dit wordt vaak gemaakt van gebleekt katoen, wat erg milieuvervuilend is. Hennep daarentegen is juist erg milieuvriendelijk. Ik kwam hennep vervolgens steeds vaker tegen als duurzame grondstof en ben er toen helemaal ingedoken”, legt ze uit.

Molenwijk verslond boek na boek en reisde door heel Europa om verschillende hennepbedrijven te bezoeken. In Nederland ontmoette ze vezelhennepboer Albert Dun van Dun Agro uit Oude Pekela. Hij verbouwt hennep voor verschillende doeleinden. Zo wordt de essentiële olie uit de plant medicinaal gebruikt. Maar ook dienen de vezels en houtkernen voor bouwmaterialen en plastic composieten.

„Zelf wilde ik echter een laagdrempelig, lekker product op de markt brengen om hennep weer op de kaart te zetten. Al snel kwam ik in aanraking met hennepthee. Door de toenemende interesse voor biologische producten en het feit dat wij in Nederland theedrinkers zijn, was ik snel verkocht. In landen als Duitsland en Tsjechië is het al enorm populair.”

Vezelhennepboer Dun heeft onlangs een machine ontwikkeld om het blad apart van de plant te oogsten. Hij zag het meteen zitten om de bladeren in te zetten voor hennepthee en zaaide in mei de akkers in. De planten zijn op dit moment drie meter hoog en zullen in augustus worden geoogst.

Twee weken geleden is Molenwijk een crowdfundingsactie gestart voor haar bedrijf. Deze dient vooral om het droogproces, de melanges en de verpakkingen te financieren. „Na het oogsten moeten de planten worden gedroogd en gesneden zodat we er verschillende melanges van kunnen maken.”

Bekijk hier de crowdfundingpagina op Oneplanetcrowd.

DFT besteedt regelmatig aandacht aan opmerkelijke crowdfundingprojecten, maar geeft daarmee geen investeringsadvies af.

Klik hier voor meer verhalen over Crowdfunding