Nieuws/Financieel
545797
Financieel

Grondstoffen op cyclisch dieptepunt

Grondstoffen zijn waarschijnlijk de minst geliefde beleggingscategorie op de beurs. Volgens sommigen is dat onterecht, dus misschien is het tijd om maar eens in te stappen.

In het hoofdartikel van deze week kopte het Amerikaanse beleggersblad Barron’s dat het tijd is om grondstoffen te kopen. De veel gevolgde vermogensbeheerder Jeremy Grantham van GMO ging in zijn kwartaalbericht het blad al voor.

Behalve dat Grantham de beurs in het najaar van 2016 rijp acht voor een grote correctie is hij ook van mening dat de dalende trend van grondstoffen zich op het dieptepunt van de cyclus bevindt. Om dat te illustreren ziet u hieronder de grafiek over de afgelopen tien jaar van een breed samengestelde grondstoffenindex van Deutsche Bank.

 

 

Olie staat 25% lager dan eind juni en is de afgelopen twaalf maanden 55% gedaald. Goud ligt 43% onder zijn piek van 2011. Zilver, koper, ijzererts en aardgas bevinden zich in een ‘bear market’, waarbij Dr. Copper (koper wordt zo genoemd vanwege zijn voorspellende waarde voor de stand van de economie) een zesjaars dieptepunt noteert en 70% onder het hoogtepunt van 2011 staat.

Correctie compleet

Vooral na de recente koersval op de Chinese beurzen is de correctie op de grondstoffen min of meer compleet. Projecten liggen in de mottenballen en investeringsplannen worden op de lange baan geschoven. Ook de vooruitzichten van analisten en mensen uit de sector zelf zijn somber.

Zo voorziet de Shell-voorzitter Van Beurden ‘een wereld waarin de olieprijzen voor enige jaren laag kunnen blijven’. Zou kunnen. Punt is wel dat de oliesector net zo hard schrok toen de prijs van een vat van $100 naar $50 daalde. Kennelijk heeft men dat ook niet zien aankomen.

Hoe dan ook, somberheid is een voorwaarde voor verandering. De Wall Street Journal kopte nog op 21 juli: ‘Beleggers vluchten uit grondstoffen.’ Dit neigt naar capitulatie, beleggers gooien de handdoek in de ring, vaak een voorteken van bodemvorming.

Rigoureus

Het positieve scenario is dat de grootmachten van de olie-industrie - bedrijven zoals Exxon, Chevron, Shell en BP - zwaar hebben geïnvesteerd in projecten met een lange levensduur, tot soms wel twintig jaar aan toe. Deze projecten mogen dan nu nauwelijks rendabel zijn, als de prijs vroeg of laat weer stijgt zal de investering zich zeker uitbetalen.

Sommigen bedrijven gaan wel erg rigoureus te werk. Een bijzonder geval is de Amerikaanse oliemaatschappij Apache. In verband met de gedaalde olieprijs neemt Apache in het eerste halfjaar een extra afschrijving van 13 miljard dollar (huidige beurswaarde $19 miljard). Daardoor lijkt de voorraad in zijn geheel te zijn afgeschreven, dus aan elke druppel olie in de grond wordt geen enkele waarde meer toegekend. Opmerkelijk. Nu staan er verder alleen maar cash en debiteuren op de balans. Ondanks deze woeste maatregel geeft de balans hierna nog een eigen vermogenspositie aan van 47%.

Dividendrendement

De daling van de koersen van oliemaatschappijen leiden tot aantrekkelijke rendementen op basis van het dividend, bij sommige tot niveaus die we in lange tijd niet meer gezien hebben. ExxonMobile rendeert 3,7%, Chevron 5%, Royal Dutch Shell 6,4% en BP 6,7%. Het dividendrendement op de S&P 500 is slechts 2%.

Daar past vanzelf de kanttekening bij dat de dividenduitkeringen geen stand kunnen houden als de prijs van een vat olie langdurig op het huidige niveau blijft. In diverse kritische rapporten door analisten en in de pers wordt dit risico terecht onderkend.

Van energie tot aan het goud liggen de prijzen op het laagste punt van de cyclus, net als de aandelen. Er zijn legio mogelijkheden om in grondstoffen te investeren. Er staan voldoende trackers en ETF’s uit om te profiteren van een herstel, zowel sectorbreed of van individuele grondstoffen. En zoals gezegd vind je te kust en te keur aandelen die in dit veld actief zijn. Dus misschien is het tijd om eens een teen in het water – of de olie – te steken.

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke specialist in de advisering en handel in obligaties en tevens beheerder van drie beleggingsfondsen: het OK Wereld Fonds (aandelen wereldwijd), het OK Magnificent Twenty (Amerikaanse aandelen) en het Wereld Rente Dividend Fonds (vastrentende waarden).Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.