Nieuws/Financieel
545913
Financieel

Economische groei eurozone valt licht terug

De economieën van de eurolanden zijn in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De vooruitgang was volgens het Europese bureau voor de statistiek iets minder sterk dan in het eerste kwartaal. Daarin werd een plus van 0,4 procent gemeten.

Economen voorspelden in doorsnee dat de groei in het tweede kwartaal even sterk zou zijn.

In de hele Europese Unie werd een groei van 0,4 procent gemeten. Spanje, Zweden en Letland waren vorig kwartaal de uitblinkers, zij zagen hun economie met 1 tot 1,2 procent groeien. Griekenland zat ook in de kopgroep, met een plus van 0,8 procent. Die verrassende groei werd donderdag al bekendgemaakt.

Finland

De situatie is minder rooskleurig in Finland. Daar kromp de economie voor het vierde kwartaal op rij. De Finse economie gaat al sinds 2012 vrijwel onafgebroken achteruit.

Finland is het enige land in de EU waar beschikbare cijfers wijzen op krimp. De Franse economie stagneerde vorig kwartaal op het niveau van de eerste drie maanden van 2015. De kleinste groei werd gemeten in Nederland, Oostenrijk en Roemenië. Daar werd de economie 0,1 procent groter ten opzichte van het eerste kwartaal.