Nieuws/Financieel
545978
Financieel

Hamburgers in de uitverkoop door insiders

De afgelopen week werd met name gedomineerd door de devaluatie van de yuan. De Chinese centrale bank heeft hiermee de Europese aandelenmarkten kopzorgen bezorgd, in Amerika viel de situatie minder ernstig uit. Een opvallende verliezer was gisteren te vinden in de fastfood hoek, waar hamburgertent Shake Shack 16% onderuit ging.

De aandelen op Wall Street zijn gisteren na een vrij kalme sessie licht lager de dag uitgegaan. De voorbeurs bekend gemaakte Amerikaanse detailhandelsverkopen brachten geen verrassingen en lieten de markten zo goed als onberoerd. Na een zwakke start van de handel werd de weg omhoog ingezet, tot in het laatste uur de verkopers de overhand kregen en de dag alsnog in mineur werd afgesloten.

De S&P 500 index eindigde met een verlies van 0,13% op 2.083 punten. We moeten achter de komma kijken om het verschil te zien met het slot van vorige week; de uitslagen op weekbasis zijn minimaal geweest. De Nasdaq sloot met een klein verlies van 0,22% en staat voor nu nog boven de 5.000 puntengrens. Zwakke broeder was de uit small caps bestaande Russell 2000, die met een verlies van 0,35% de laagste stand van de afgelopen maanden bereikte. Inmiddels noteert de index ruim 7% onder de top van half juni en is het 50-, 100- en 200-daags gemiddelde neerwaarts doorbroken.

Voor de olieprijs lijkt het einde van de malaise nog niet in zicht. De prijs van een vat olie voor levering in september verloor 2,5% en bereikte een 6-jarig dieptepunt op $ 42. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om aan de grafiek van de olieprijs te zien dat het beeld op zijn zachtst gezegd niet al te rooskleurig is. Zelden heb ik zo’n mooie negatieve trend gezien over een periode van twee maanden. Wordt het al tijd om de bodembel te laten rinkelen?

 

 

 

Shake Shack in de uitverkoop

Het is tot mijn genoegen dat Shake Shack gisteren met toch wel interessant nieuws is gekomen. Aangezien vrijdag de dag is voor mijn wekelijkse column, moet ik het vooral hebben van het nieuws op donderdag. En opnieuw stelt mijn favoriete burgertent niet teleur.

Voorbeurs maakte Shake Shack namelijk bekend dat insiders 4 miljoen aandelen hebben verkocht tegen een prijs van $60. Oké, $60, dat is niet slecht gezien de IPO prijs van $ 21 eind januari. Ja, maar wacht even, de koers sloot woensdag toch rond de $ 65?! Best een aardige korting, helemaal omdat het aandeel maandag na de veel beter dan verwachte cijfers zelfs rond de $ 77,50 noteerde. Voor beleggers was er weinig te smullen… De koers van het aandeel werd uitgekotst en zakte met 15,90% tot $ 54,49. Wat? Welke gek zit nu opgescheept met die 4 miljoen stukken op $ 60?

 

 

Nu wil ik niet suggereren dat de begeleidende banken, waarvan ik überhaupt niet wil opzoeken wie het zijn, hier misschien wel een handje in hebben. Het zou mij wel aardig lijken om bij wijze van spreken al wat shorts op de boeken te nemen tegen de hoge koersen in de voorgaande dagen en dan met veel plezier weer afnemen tegen $60. Nee, je zou zeggen dat dit zelfs voor banken te ver gaat…

Stay tuned, Shake Shack will be back.

Azië verdeeld

In het verre oosten blijft vanochtend een duidelijke richting uit. De Japanse Nikkei staat na een kalme sessie op een verlies van 0,42%. De Chinese aandelen zijn meer in trek. Zo wint de Hang Seng 0,07% en de Shanghai Composite 0,79%. Op weekbasis weten alleen de beurzen van Shanghai en Shenzhen hoger te sluiten, alle andere Aziatische indices verliezen over de afgelopen vijf handelsdagen terrein.

De Australische ASX behoort tot de grote verliezers, die vandaag opnieuw lager staat. Met het verlies van 0,56% is het resultaat op weekbasis een min van 4,50%. Dit is met name toe te schrijven aan de devaluatie van de yuan. De Zuid-Koreaanse KOSPI houdt het deze ochtend droog met een minieme plus van 0,03% en voorkomt daarmee dat een nieuw 52-weeks dieptepunt wordt bereikt.

Europa

Het zijn de Europese markten die in de afgelopen dagen flink terrein hebben ingeleverd. De herstelbeweging van gisteren is niet meer dan matig geweest, waarbij de vraag is of het beeld vandaag beter wordt. Aan de hand van de futures wordt voor de AEX een licht lagere opening verwacht van 0,1% op 476,50 punten. Rond de 475 punten wordt enige steun gevonden, al lijkt bij een verdere verzwakking de 470 punten de eerstvolgende halte.

Om 11:00 uur kijken beleggers uit naar de inflatiecijfers van de Eurozone, welke om 16:00 uur gevolgd worden door het Michigan consumentenvertrouwen. Voor de Europese aandelenmarkten verwacht ik vandaag nog wel de nodige volatiliteit, met de risico’s aan de onderkant. Mochten de koersen opnieuw verzwakken, dan is het niet uit te sluiten dat de verkoopdruk gaat toenemen en de week donkerrood wordt afgesloten.

Disclaimer:Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij online broker LYNX. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.