Nieuws/Financieel
545982
Financieel

'AEX opent vrijwel vlak'

De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag waarschijnlijk vrijwel vlak. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen weinig beweging laten zien. Beleggers kijken onder meer uit naar cijfers over de inflatie en de economische groei van de eurozone. Ook wordt in Brussel en Athene vergaderd over het derde steunpakket aan Griekenland.

,,De AEX lijkt nagenoeg onveranderd te beginnen, in navolging van de beperkte koersuitslagen op Wall Street", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland. Beleggers zoeken volgens de marktkenner naar richting. De groeicijfers van de eurolanden zouden volgens Lemmens mogelijk wat sturing aan de markt kunnen geven.

Op macro-economisch vlak bleek voorbeurs dat de Franse economie in het tweede kwartaal na drie kwartalen van groei weer is stilgevallen. Economen hadden gerekend op een groei met 0,2 procent. De Duitse economie groeide afgelopen kwartaal met 0,4 procent, terwijl economen uitgingen van een plus van 0,5 procent.

Brunel

Aan het bedrijvenfront opende Brunel de boeken. De detacheerder heeft de winst en omzet vorig kwartaal zien dalen. Het bedrijf heeft veel last van de slechte omstandigheden in de olie- en gasindustrie en voorziet voor heel 2015 resultaten die minder zijn dan die van vorig jaar.

Het vastgoedfonds Atrium European Real Estate heeft de huurinkomsten in de eerste helft van het jaar zien dalen. Atrium had last van kortingen aan huurders in Rusland, in een poging het bezettingsniveau te handhaven. In de rest van de landen waar het bedrijf actief is constateert het een betere economische situatie.

IMCD

Ook IMCD kwam met cijfers. De Rotterdamse chemicaliëndistributeur zag de omzet en winst afgelopen halfjaar aanzienlijk stijgen en voorziet voor dit jaar een verdere verbetering van het resultaat.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten toonden vrijdag een gemengd beeld, na de weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. De Nikkei in Tokio sloot 0,4 procent lager. De Chinese Shanghai Composite Index steeg tussentijds met 0,1 procent. De People's Bank of China hield de wisselkoers van de yuan nagenoeg onveranderd en doorbraak daarmee zoals beloofd het devaluatiepatroon van de afgelopen dagen.

Wall Street

De Amerikaanse effectenbeurzen lieten donderdag aan het slot van de handel een wisselend beeld zien. De Dow-Jonesindex eindigde vrijwel onveranderd op 17.408,25 punten. De brede S&P 500 daalde 0,1 procent naar 2083,39 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 5033,56 punten.

De Europese beurzen gingen eerder op de dag ook gemengd de handel uit. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent lager op 476,99 punten door een zwaar koersverlies voor verzekeraar Aegon. De MidKap klom 0,9 procent naar 691,37 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden tot 1,3 procent in de plus, Londen sloot 0,1 procent lager.

De euro stond vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel nagenoeg onveranderd op 1,1143 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 41,95 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,1 procent naar 49,16 dollar per vat.