Nieuws/Financieel
545993
Financieel

Winstnemingen drukken Nikkei

De effectenbeurs in Tokio is vrijdag met verlies geëindigd. Beleggers besloten wat winst te nemen na de weinig insprirende handelssessie op Wall Street. De Nikkei sloot 0,4 procent lager op 20.519,45 punten. De Japanse hoofdindex verloor deze week, waarin China zijn munt devalueerde, 0,9 procent.

De Japanse oliegerelateerde bedrijven stonden onder druk door de hernieuwde daling van de olieprijzen. JX Holdings en Showa Shell zakten respectievelijk 1,8 en 1,4 procent. Ook in Australië gingen de olieproducenten omlaag. In Hongkong daalde vrachtafhandelaar Tianjin Port Development Holdings 2,5 procent na de explosies in de Chinese havenstad Tianjin.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. De Hang Seng-index in Hongkong steeg een fractie en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,5 procent. De Shanghai Composite stond tussentijds 0,5 procent hoger. De People's Bank of China hield de wisselkoers van de yuan nagenoeg onveranderd en doorbrak daarmee zoals beloofd het devaluatiepatroon van de afgelopen dagen. De beurs in Zuid-Korea was gesloten vanwege een nationale feestdag.