Nieuws/Financieel
547127
Financieel

Buffett koopt Precision Castparts in miljardendeal

Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger en multimiljardair Warren Buffett, heeft Precision Castparts, leverancier van ruimtevaartonderdelen voor $37,2 miljard gekocht.

Dat meldt het concern maandagmiddag.

Precision Castparts vertegenwoordigt een marktwaarde van 26,7 miljard dollar (24,3 miljard euro) en is voornamelijk producent van vliegtuigonderdelen. Ook is het een toeleverancier aan de olie- en gasindustrie en het maakt onderdelen voor elektriciteitscentrales. General Electric, Boeing en Airbus behoren tot de klantenkring van de onderneming, die voor het lopende boekjaar tot en met maart een omzet van 10 tot 10,4 miljard dollar voorziet.

Burlington Santa Fe

Eind maart meldde Berkshire al een belang van ruim 3 procent in het bedrijf.

De laatste keer dat Bershire zo diep in de buidel tastte voor een overname was in 2010 toen het 26,5 miljard dollar neerlegde voor het resterende belang van 77,5 procent in spoorvervoerder Burlington Santa Fe. Inclusief schuld werd die transactie gewaardeerd op 36 miljard dollar.

Duracell

In heel 2014 trok Berkshire 31 keer de portemonnee voor een overname of andere zakelijke deal. Daarmee was in totaal 7,8 miljard dollar gemoeid. Onder meer nam het bedrijf batterijenmaker Duracell over van Procter & Gamble.

Buffett, die al langer zinspeelde op grote overnames, beklaagde zich onlangs dat er te weinig interessante bedrijven zijn om over te nemen.